A II. kerületi Frankel Leó út és környékét közel kétszáz archív képpel, korabeli újságcikkekkel és tervrajzokkal bemutató helytörténeti kiállítás november 28-tól látogatható a budapesti Koreai Kulturális Központban.

Hiánypótló helytörténeti kiállítás nyílt a II. kerületi Frankel Leó úton található koreai intézetben. A mi házunk, a mi utcánk címet viselő tárlat Budapest egyik meghatározó városrészének történetét mutatja be.

A Koreai Kulturális Központ 2019 novemberében, Magyarország és Dél-Korea diplomáciai kapcsolatának 30. évfordulóján költözött a Frankel Leó útra. A Koreai Köztársaság tulajdonában álló épület 1992-ben irodaháznak épült, később a Közép-európai Egyetem vette birtokba és használta hosszú évekig. A kulturális intézet november 28-tól látogatható kiállítása levéltári dokumentumok, régi fényképek és korabeli újságcikkek segítségével idézi fel a Frankel Leó út és szűkebb környezetének múltját.

Az érdeklődők a várostörténeti tárlaton bejárhatják az Óbuda felé vezető, stratégiai fontosságú útvonalat, amelyet a fürdők miatt évszázadok óta sokan látogattak.

A múltidéző útvonal többek között érinti a ma is működő Bambi Eszpresszót, az Irgalmasrend egykori betegápoldáját, a Gül Baba-türbét, a köré épített Wagner-villát, a Császár fürdő egyes részeiből épülő Komjádi uszodát, valamint a Zsigmond tér környékén száz évvel ezelőtt álló földszintes lakóházakat is.

A kiállítás külön fejezetet szentel az épületben egykor működő legendás Kisbuda étteremnek, ami a környék kulturális színfoltja volt, és ahol olyan hírességek is megfordultak, mint Marcello Mastroianni vagy George W. Bush.

A közel 200 archív fotó mellett korabeli sajtóhírekből rajzolódik ki a környék története.

A kiállítás a bűnügyi hírektől a városfejlesztési tervekig szemléz egykori cikkeket. Ilyen egy 1982-es véleménycikk a területre tervezett vigalmi negyedről, a Zsigmond utcai revolvercsatáról szóló 1947-es újságcikk vagy éppen a Molnár Ferenc öngyilkossági kísérletéről szóló, 1911-es percről percre beszámoló.

A kiállítótérben január végéig látható egy speciális mozgókép-installáció is, amely a Frankel Leó út lakóit, tipikus karaktereit jeleníti meg a török időktől napjainkig.

In Sukjin, a Koreai Kulturális Központ igazgatója a kiállítás kapcsán elmondta: az épületek mindig összekapcsolódnak a bennük lakók és dolgozók életével, az ő emléküknek szerettek volna adózni a tárlat megalkotásával. A befogadó ország helytörténetének megismertetésével hidakat kívánnak építeni a két nép között, és remélik, hogy az idelátogatók a koreai kultúrához is közelebb kerülnek.

A mi házunk, a mi utcánk állandó kiállítás november 28-tól minden hétköznap 12 és 20 óra között ingyenesen látogatható a Koreai Kulturális Központban.

Fotók: Mudra László