L. Simon László, akit Gerendai Károly a könnyűzenészeket támogató Cseh Tamás Program keresztapjaként üdvözölt, elmondta, hogy a Kormány felismerte, a könnyűzene a felkarolandó területek közé tartozik. Ezen kívül azonban számos más eszközzel is segítséget tudnak nyújtani a zenész szakmának.

Az államtitkár felsorolta a lehetőségeket, kiemelve az öt legfontosabbat. A politika élhet egyrészt a jogalkotás eszközével, azaz módosíthat a szükséges jogszabályokon és törvényeken, ha azt a zenész szakma érdekei úgy kívánják. Ehhez azonban várják a részükről az impulzusokat, amelyeket igyekeznek beépíteni.

_DSC8857_Copy

A kormányzat kézenfekvően a támogatási rendszer alakításával is segítséget nyújthat: erre jött létre a Cseh Tamás Program is. Az további vitára adhat okot, hogy ezen felül szükséges-e egyéb támogatás.

Az állam a közmédium bevonásával szintén segítheti a zenészeket. Példaértékű a Petőfi TV létrejötte, ahogy a Nagy Szín- Pad! tehetségmutató verseny is.

Az adópolitika kedvező alakítása ugyancsak kedvező lehetőségeket nyújthat a zeneiparnak, L. Simon László itt példaként hozta a fesztiválbérletek és belépők kedvezményes áfával történő árusítását.

_DSC8884_Copy

Ötödik lehetőségként említette a konkrét támogatásokat: nem csupán az NKA-n keresztül, hanem közvetlen költségvetési forrásból is számos zenei programot támogatnak. A fesztiváloknak például 487 millió forint közvetlen anyagi támogatást ad a Kormány.

L. Simon László azt mondta, bár az állam támogatási politikájának rengeteg szempontot figyelembe kell vennie, a kormányzat nyitott a további támogatásra. Ehhez azonban az kell, hogy a szakma rendszerszinten, konkrét javaslatokkal álljon elő.

Fotó: Csákvári Zsigmond