Az idén 100 éve született Kormos Istvánra emlékeznek az XX programsorozat március 23-i állomásán a Lóvasúton.

A Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett XX elnevezésű programsorozatban azok a 20. századi kiemelkedő írók és költők kerülnek fókuszba, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Többek közt olyan neves íróknak szentelnek egy-egy estét az idei évben, mint Nagy László és Szécsi Margit, Szőcs Géza, Petri György, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Kormos István, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.

Az első eseményt februárban tartották a Lóvasúton, akkor Petri György művészetéről és személyéről esett szó telt ház előtt. A következő estet úgyszint a Lóvasúton rendezik meg március 23-án, ezúttal Kormos Istvánra emlékezve, aki idén töltené be 100. születésnapját.

Kormos István József Attila- és Radnóti-díjas költő, író, műfordító és dramaturg 1923-ban született. Több kultikus gyermekirodalmi mű kötődik a nevéhez, így például a Vackor és Az égigérő fa is az ő életművének része. De az esten szó esik majd a megrendítő költészetéről is, így a Dülöngélünk, az Atlantis és a Vonszolnak piros delfinek című versek is előkerülnek a beszélgetések során.

Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, hozzá csatlakozik Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, Nagypál Gábor színművész, Sirokai Mátyás költő, Szamosi Zsófia színművész és Ughy Szabina költő, szerkesztő.

Fotó: Hunyady József / Fortepan