2013_korvas04_600x400.png
Koronázással vár hétvégén a Gödöllői Királyi KastélyFotó: kiralyikastely.hu

Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét 151 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázták meg Magyarország királyává és királynéjává. Az évforduló alkalmából ezen a hétvégén újra megelevenedik a múlt, és két napra újra találkozhatunk az uralkodó párral nem máshol, mint a Gödöllői Királyi Kastélyban. Már szombaton, a reggeli órákban Gróf Andrássy Gyula megszemélyesítője fogadja a királyi párt a kastély díszudvarán, majd palotást táncol a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület. A Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatója interaktív vetélkedővel várja a közönséget a kastély parkjában, továbbá királyfi-királylány múzeumpedagógiai programra is készülhetnek az érdeklődők tárlatvezetéssel.


800px_ferenc_jozsef_koronazasa_budan_600x387.png
I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázása Budán (1867. június 8.)Tull Ödön másolata Eduard Engerth festményérőlFotó: wikipedia.org

A június 9-ei, szombati programok között találunk zenés interaktív mesejátékot, melyet Violin király és Hanga Királykisasszony címmel láthatnak a helyszínre érkezők Joós Tamás előadásában a díszudvaron. Megtekinthetik továbbá a viselettörténeti bemutatót a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület előadásában, de lesz Brass show is, a Daniel Speer Brass fúvószenekar közreműködésével. A napot a Gödöllői Szimfonikus Zenekar áriaestje zárja a Lovardában.


2013_korvas02_600x400.png
Évről évre hagyományőrzők elevenítik fel újra a történteketFotó: godollo.hu

Másnap délelőtt a királyi pár üdvözli a vendégeket a helyszínen, majd a Nemzeti Honvéd Díszegység Palotaőreinek őrségváltására kerül sor a kastély díszudvarán. Őket a Kóka Néptáncegyüttes bemutatója követi június 10-én, valamint vasárnap lesz Sisi dámalovas-bemutatója is a kastélyparkban. A Portéka Színház A nagy Magrabló című interaktív bábelőadását a díszudvaron adja elő és itt lesz a Szép Vargáné - Comedia Pedante című vásári vígjáték bemutatója is. Mindkét napon lesz továbbá Terítéken a fehér arany címmel tárlatvezetés, a Levendula Játszóház jóvoltából számos interaktív program, fegyver és harci jármű bemutató, játékos toborzó, kézműves vásár és gazdag gasztronómiai kínálat is.


2014_06_07_tvette_a_kastely_kulcsat_ferencjoska_hitvese_kekben_tundokolt_i_3_600x438.png
Az uralkodó pár egy korábbi koronázási megemlékezésen GödöllőnFotó: godolloihirek.hu

A korszak szerelmesei, illetve az ikonikus magyar királyné élete iránt lelkesedők tudhatják, hogy 2017-ben nyílt egy kiállítás Gödöllőn, amely Erzsébet koronázási ruhájával foglalkozik. Czédly Mónika ruhatervező a királyi pár koronázásának 150. évfordulójára készítette el Sisi hiteles koronázási ruhájának másolatát. ?Eldöntöttem, hogy elkészítem a koronázási ruhát, és kutatni kezdtem, forrásokat kerestem a témában, végül Emil Rabending Erzsébet-fotóját vettem alapul a tervezéshez. Mire 2007-re elkészült az öltözék, már gyanítani kezdtem, hogy Erzsébet nem pont a képen látható ruhát viselte a Mátyás templomban. Így a következő tíz év arról szólt, hogy bebizonyítsam ezt a felvetésemet. De hogyan találhatjuk meg a valódi koronázási ruhát úgy, hogy nem is tudjuk, mit keresünk? Elkezdtem nézi korabeli Erzsébet ábrázolásokat, és olyan történészt kerestem, aki hasonlóan gondolkodik, mint én. Így találtam rá Pálinkás Patriciára, aki szintén alapos kutatásba kezdett? ? mesélte a Kultúra.hu-val készült interjúban a Magyar Kézműves Díjat elnyert ruhatervező.

A Czédly Mónika ruhatervezővel készült interjú, melyben feltárul a nyomozás háttértörténete, és megtekinthető Erzsébet királyné valódi koronázási és további 14 ruhájának hiteles másolata is, a Bepillanthatunk Sisi gardróbjába című cikkünkben olvasható. A koronázási hétvége részletes programját a Gödöllői Királyi Kastély honlapján olvashatod.

Forrás: MTI