fbpx

Kortárs, modern és ritka klasszikus képek a Vaszary-villa aukcióján

Balatonfüred az elmúlt években egyre magasabb szintű kulturális kikapcsolódást is kínál. Már 12 éve a nyár elmaradhatatlan társasági eseménye a Pintér-aukció, amelyet a Vaszary-villában tartanak. A Balaton és a nyár örök téma a tárlaton. Idén több olyan mű is látható lesz, amely a Balaton-retrót, vagyis a szocializmus balatoni életérzésének hangulatát közvetíti.

A nyár, a Balaton és a szerelem állandó hívószavai a Pintér Galéria augusztusi füredi tárlatának. Összeállítói kiemelten keresik azokat a képeket, amelyek mint nyaralási emlékek hazavihetők a Balaton-partról. A kiállítás és az árverés az utóbbi több mint tíz év során kihagyhatatlan társasági és kulturális eseményévé vált a Balaton-felvidéken nyaralóknak.

Az idei aukciós anyag szempontjából is érdemes felidézni azt az időszakot és korszellemet, amikor a balatoni nyár arculata a tó népszerűségének fellendülésével jelentősen átalakult. Ez a folyamat az 1960-as években volt a leginkább tetten érhető: akkor, amikor olyan életérzést megtestesítő alkotások keletkeztek, amelyek most különös népszerűségnek örvendenek a műkedvelők körében. A közelgő árverés tételei közül itt Czene Bélának a badacsonyi mólón sétáló, modern nőalakokat megörökítő kompozíciója, Varga József strandjelenete, Rökk Károly színes sátrakkal teli szántódi kempingje vagy épp Czinke Ferenc élénk színekkel megfestett tihanyi életképe említendő.

Czene Béla: Badacsonyi móló (olaj, farost; 60×80 cm)
A kortárs képzőművészek munkái évről évre gazdagabb kínálatban jelennek meg az aukción.

Idén mintegy kilencven alkotásukra lehet licitálni a Vaszary-villában. Némelyek közvetlenül idézik meg a balatoni hangulatot, gondoljunk csak Regős István Hal a vízben című munkájára vagy Péterfy Ábel Három szín vitorlások című olajképére, mások pedig – úgy, mint Szenteleki Gábor Tibi bácsi és Marika néni a Balcsiban fürdenek című festménye vagy Hecker Pál Két szénanáthás öreg hippi egymás orrát törölgeti című munkája – a humort sem mellőzik.

Az aukció különlegessége Weiler Péter Balaton-„szelet” című, közel kétméteres vitorlása, amelyet az alkotó gyermekkori élménye ihletett. Weiler egyébként kifejezetten szereti munkáiban a szocializmus jellegzetes tárgyi hagyományait fókuszba helyezni. A strandon kukoricázó lány a háttérben sárga Trabanttal, amelynek nyugati újságokkal van beborítva az ablaküvege, a Keleti kényelem, nyugati irodalom címet kapta. A festőművész precízen ragadja meg az átmenetet, amely a szocialista világ tipikus autói között élő, de már Nyugatra kacsintgató, átalakuló magyar társadalmat jellemzi.

Weiler Péter: Keleti kényelem, nyugati irodalom (2022; giclée print, vászon; 80×80 cm)

Öröm látni, hogy vannak kortársak, akik nem riadnak vissza a tájábrázolástól, sőt a balatoni atmoszférát újszerű módon képesek megmutatni. Ilyen a már említett Péterfy Ábel képe, aki egész évben a Balatonon él, és szörfösként leginkább a tó közepén szeret időzni.

Az aukciós tételek összeválogatásánál külön figyelmet szenteltek a háború utáni, a műtárgypiacon legértékesebb alkotásokat jegyző magyar művészek szerepeltetésére.

Reigl Judit, Bak Imre, Konok Tamás, Fajó János és Nádler István sokszorosított grafikái is feltűnnek a művek között, amelyekre akár a fiatal műgyűjtők is jó eséllyel licitálhatnak.

De nem csak balatoni képeket fog elárverezni a Pintér Aukciósház csapata: víz- és tengerparti jeleneteket, napsütötte tájakat és városokat, népi életképeket, vibráló nyarakat bemutató műalkotásokkal is találkozhat a közönség az augusztusi aukción és az azt előkészítő tárlaton. Mednyánszky László Vízparti táj című képe, Böhm Lipót Nyugalmas óra című munkája (amely egy gondtalan nyaralás holdfényes éjszakájának hangulatát juttathatja eszünkbe), Ligeti Antal, Molnár C. Pál tájképei, Bardócz Dezső Horgászó fiúja és Miklóssy Gábor fürdőszobában törülköző aktja egyaránt ilyenek.

A kétdimenziós alkotások mellett nagy számban kaptak helyet a kiállításon különféle technikával és anyagból készült plasztikák, Zsolnay-kerámiák, valamint különböző korú ékszerek: gyűrűk, nyakékek, fülbevalók is.

Az árverés teljes anyaga az aukciósház honlapján érhető el. Augusztus 13-án, szombaton este hattól minden, műalkotásokra fogékony látogatót várnak a Vaszary Galériában.

Nyitókép: Péterfy Ábel: Három szín vitorlások (2021; olaj, vászon; 70×100 cm; részlet). Reprodukciók forrása: Pintér Galéria

A rovat további cikkei