A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata idén is valódi csemegéket tartogat a kortárs művészet rajongóinak számtalan műfajban, több mint 30 helyszínen, szerte Budapesten. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: ?2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll a fókuszban? ? mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező Operatív Testületének elnöke a fesztivál központi témáit és programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón május 30-án. ?A kortárs művészet korunk lenyomata? ? ezt szeretné közelebb vinni az emberekhez a CAFe Budapest, melynek keretében idén az izraeli művészettel és a zsidó kultúrával ismerkedhet a hazai, illetve a Budapestre látogató közönség.

 

Avishai Cohen, a fenomenális nagybőgős triójával érkezik hazánkba, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és jazz műfaja fonódik össze, valamint lenyűgöző koreográfiával lép színpadra az Izrael Balett társulata. A tematikához illeszkedve Jerusalem My Love címmel készül különleges koncertre az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből válogat majd a CAFe Budapesthez kapcsolódó újzenei eseménysorozat, a jubileumát ünneplő Mini Fesztivál is. Káel Csaba a fesztivál 2017-es tematikájának bejelentése után kiemelte: Bartók Béla művészete idén is a fesztivál fókuszában áll majd, ám az idei Kodály-év kapcsán a másik nagy példaképünk, Kodály Zoltán művei is megjelennek a felhozatalban.

 

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a kortárs művek a jelenről szólnak és azokat az eseményeket örökítik meg, melyek napjainkban történnek. ?Esszenciálisan jelenik meg minden műben a kor? ? emelte ki, majd hozzátette: a CAFe Budapest célkitűzése az, hogy minél több maradandó érték születését és bemutatását támogassa. A jelenkor történéseinek megragadásához kapcsolódóan kezdte el sorolni Bán Teodóra az idei fesztivál kiemelt bemutatóit: Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Compagnie Pál Frenák, Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, és LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett, mely ? ahogy Káel Csaba is kiemelte ? igazán megmutatja kortárs oldalát. Káel Csaba azt is elárulta, hogy a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. E mű arra mutat példát, hogyan közelíthetünk egy történelmi témát a jelenhez ? tette hozzá Káel Csaba.

 

A sajtótájékoztatón Katona András, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója, az Operatív Testület tagja elmondta: a CAFe Budapest elképesztő kínálatának köszönhetően rendkívül népszerű a turisták körében és jelentősen kibővíti a turisztikai időszakot a fővárosban. ?A fesztiválra látogató emberek márkanagykövetekké válnak, ez pedig megfizethetetlen? a fesztivál szervezői, valamint a főváros számára ? hangsúlyozta.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idején hazánkba látogat az Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző, Tan Dun, Multiversum című művének magyarországi bemutatójával érkezik Eötvös Péter és az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra. Fantasztikus jazzműsorral jelentkezik a legendás bariton, Thomas Quasthoff, itt lesz az elbűvölő és szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, és először mutatkozik be hazánkban a lélegzetelállító táncelőadásokat házfalakra álmodó Bandaloop.

 

Ahogy Bán Teodóra is kiemelte: a CAFe Budapest több önálló tematikájú eseménysorozat megvalósításában is központi szerepet vállal, így idén valódi ?fesztivál a fesztiválban? élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat. Még pontosan egy hónapig, június 30-áig várja a személyes, megható, vicces vagy épp felkavaró budapesti történeteket az évek óta nagy sikerű 100 szóban Budapest pályázat. A zsűri által kiválasztott műveket idén is különleges kiállítás formájában mutatja be a fesztivál. A ?fesztivál a fesztiválban? élményhez kapcsolódik a Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló 2. Budapest Ritmo világzenei fesztivál, melynek keretében október 6-ától szól majd a világ több mint húsz országából érkező fellépők zenéje. A 2. Budapest Ritmo keretében olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat a közönség, mint a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika ?Mitsou? és Jawhar, valamint Lajkó Félix és a Vołosi ? idén új helyszínen, az Akvárium Klubban.

 

A CAFe Budapest folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu honlapon találhatók információk.

A jegyértékesítés a fesztiválprogramokra május 30-án kezdődik.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond