Próféta vagy „pusztán” egy elveihez hűen ragaszkodó politikus volt Kossuth Lajos? Volt más út, mint a kiegyezés? Valóban áruló lett volna Görgei, vagy csupán Kossuth politikai számításának áldozata lett? Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Talpig magyar friss epizódja. Podcastajánló.

A magyar történelem ellentmondásos, mégis meghatározó politikusa volt Kossuth Lajos, aki a majd’ fél évszázados emigráció ellenére megkerülhetetlen alakja volt a korabeli közéletnek. Hogyan alakulhatott ki ekkora kultusza a messzi távolból? Erről is mesél Csernus-Lukács Szilveszter történész.

Kossuth az 1867-es kiegyezést a magyar szuverenitás feladásaként értékelte. Igaza volt-e Kossuth Lajosnak a Deák Ferencnek címzett Kasszandra-levélben? Beszélgetőpartnerünk: Nánay Mihály, a Rubicon Intézet főmunkatársa.

Kossuth miatt haláláig viselte az árulás bélyegét a szabadságharc fővezére, Görgei Artúr. Valóban áruló lett volna Görgei, vagy csupán Kossuth politikai számításának áldozata lett? A Kossuth–Görgei kérdést Kertész Botond történésszel járjuk körbe.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám