Az Odensei Múzeum munkatársai egy késen fedezték fel a feliratot, amely nagyjából i. sz. 150 körül készülhetett. Ebből a korszakból származó rúnákat korábban csak egyszer fedeztek fel Dániában: 1865-ben az Odensétől nyugatra fekvő Vimosenben, egy csontfésűn.

A rúnaírás a Skandináviában alkalmazott írások legősibb formája. Széles körben használták a kezdetektől a viking korszakon át a késői középkorig. Mivel a késen szereplő írásjelek a rúnaírás legrégebbi változatát ábrázolják, a lelet fontos adalékkal szolgálhat a Dániában és Skandináviában használt ősi írás megértéséhez és értelmezéséhez. A nyolc centiméteres pengéjű vaskést egy Odensétől keletre fekvő kis temetkezési helyen fedezték fel. A pengéjére a hirila szót vésték, ami az ősi északi nyelven kis kardot jelent. A múzeum szakértői arra nem tudtak választ adni, hogy a felirat vajon a tőrre vagy a tulajdonosára vonatkozott.

Jakob Bonde régész a közleményben kiemelte, hogy egy ilyen lelet segítségével szemtől szembe kerülhetünk a múlttal. „Egy rúnával készült felirat olyan, mintha üzenetet kaptunk volna az elődöktől” – fogalmazott. Az értékes leletet február 2-ától lehet megtekinteni az Odensei Múzeumban.

Fotó: AFP / Odense Museum / Rógvi N. Johansen