fbpx

Közel hétszázezer forintot fizettek Radnóti Miklós és Jókai Mór aláírásáért

Az antikvarium.hu oldalán 223 dedikált könyvre lehetett licitálni. A rekordot Radnóti Miklós aláírása érte el 651.100 forinttal, Jókai Mór szignója mindössze ezer forinttal maradt el tőle. A tíznapos online licitálás minden tétel esetében egy forintról indult.

Radnóti Miklós 1940-ben megjelent Ikrek hava című kötete kelt el a legmagasabb áron, 651.100 forintért, amelynek ajánlása Szimon Istvánéknak szólt. A kötet értékéhez sokat hozzáadott a különleges dedikálás. A címzett a Horthy-rendszer egyik rendőrtisztje, Szimon István (1887–1965) későbbi rendőr altábornagy volt, a többes számú megszólítás Szimon feleségét, Sík Ilmát jelentette, aki Radnóti meghatározó tanárának, Sík Sándornak testvére. Radnóti a házaspárral Sík Sándor révén ismerkedett meg, felesége, Gyarmati Fanni pedig naplójában többször megemlékezett róluk.

Jókai Mór Erdély aranykora című regényének 1894-es nemzeti díszkiadása, amelyet az agg szerző is aláírt, a képzeletbeli dobogó második fokára került 650.100 forintos leütési árral.

Különlegességnek számított W. Somerset Maugham The Sacred Flame (A szent láng) című művének 1928-ban New Yorkban kiadott és dedikált példánya, amely 240 ezer forintot ért.

A magyar kiadású kötetek között népszerűnek bizonyult Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes egy-egy műve.

Kosztolányi Dezső Gábor Andornak dedikálta 1907-ben Négy fal között című kötetét, amely 210.100 forintért kelt el. Különlegesség, hogy Kosztolányi ezt a dedikációt nem a jellegzetes zöld tintájával írta alá – csak az 1910-es években vette föl a zöld tintás gyakorlatát –, hanem feketével. Érdekesség, hogy a költőnek 1916-ban volt egy lila korszaka, 1920-ban pedig egy alkalmi fekete korszaka.

Karinthy Frigyes: Mennyei riport (Ignotus Pálnak dedikálva)

Karinthy Frigyes 1937-ben kiadott negyedik regénye, a Mennyei riport dedikált példányáért 202 ezer forintot fizettek az aukción. A műben Karinthy a Mennyország és annak lakói életét festi le: interjúkat készített a magyar és külföldi irodalom holt nagyjaival, akik éppen úgy élnek, mint a földi halandók.

A most felbukkant példányt Karinthy Ignotus Pálnak dedikálta, a nagynevű dinasztia harmadik tagjának, a nagy Ignotus fiának. Ignotus Pál előbb az Esti Kurír szerkesztőségében dolgozott, publikált a Nyugatban is, de a nagy szerep az 1936-ban megindult Szép Szó szerkesztése volt, ahol 1937 decemberéig József Attilával együtt dolgozott. Karinthy 1938-ban bekövetkezett váratlan halálakor Ignotus Pál volt az egyik, aki elbúcsúztatta írótársát.

Fotók: Antikvárium.hu

A rovat további cikkei