Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn sok-sok kézműves foglalkozással, a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok megjelenítésével és tavaszváró mulatsággal keltette életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a régi falusi ünnepeket. A kétnapos rendezvényre csaknem tízezer látogató érkezett.

húsvét, Szentendrei Skanzen
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szentendrei Skanzen minden évben izgalmas programokkal várja a látogatóit húsvét alkalmából, és ez alól az idei fesztivál sem volt kivétel. A múzeumba érkező vendégek most is kipróbálhatták a különböző hagyományos tojásfestési technikákat, részt vehettek számos ünnepi játékon és népi mesterségek bemutatóin, emellett néptáncbemutatót, zenei előadást és bábelőadást is megtekinthettek a kétnapos rendezvény során.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum régóta elkötelezett abban, hogy hozzájáruljon a magyar kultúra hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez, valamint, hogy segítsen kialakítani egy fenntartható életmódot a múzeumi tudás alapján. Közösségi programjai és rendezvényei révén igyekszik összehozni az embereket, és megismertetni őket a népi hagyományok gazdagságával és sokszínűségével.

A Skanzen a továbbiakban is számos színes és aktív programelemmel, Élő történelem előadással várja a hétköznapokon is vendégeit. A múzeum 2024-ben a hétfői napok kivételével egészen október végéig mindennap látogatható, kapuit a szezonra a szokásos Márton-napi fesztivállal zárja.

Az éves programkínálat bővül egy teljes új tematikus hétvégével is. A Skanzen más fényben című – a Fonóval, a Fényfestőkkel és a Pajtakulttal együttműködésben megvalósuló – programsorozat alatt egyedi fényalkotásokkal, nagy koncertekkel, táncházakkal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja majd a múzeum május utolsó hétvégéjén a kilátogató családokat és a baráti társaságokat.