fbpx

Középkori aranykincsre bukkant fémdetektorral egy holland történész

Páratlan, ezeréves középkori aranykincsre bukkant fémdetektor segítségével egy holland történész: a leletegyüttes négy arany fülbevalóból, két aranylevél csíkból és 39 ezüstpénzből áll.

A 27 éves Lorenzo Ruijter elmondta: tízéves kora óta foglalkozik kincsvadászattal. A leletanyagot 2021-ben fedezte fel az észak-hollandiai Hoogwoudban. „Nagyon különleges volt felfedezni valami ennyire értékeset, nem is igazán tudom leírni az érzést. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyesmire bukkanok” – mondta a történész. Megjegyezte: nagyon nehéz volt két évig titokban tartani a felfedezést.

Az elmúlt hónapokban a nemzeti régiségtár szakértői megtisztították és megvizsgálták a leleteket, és meghatározták azok korát. Kiderült, hogy a legfiatalabb érmét 1250 körül verték, így a kincset valószínűleg akkoriban ásták el. Az ékszerek már abban az időben is két évszázadosak voltak, így tulajdonosuk vélhetőleg nagy becsben tartotta őket.

Lorenzo Ruijter. Fotó: Marissa van Straaten

„Az érett középkorból származó aranyékszerek rendkívüli ritkaságnak számítanak Hollandiában” – magyarázta a múzeum.

Bár továbbra is rejtély, miért ásták el a kincset, a múzeum rámutatott, hogy a 13. század közepén háború dúlt Nyugat-Frízföld és a Holland régiók között, amelynek középpontja Hoogwoud volt.

Régészeti jelentőségére tekintettel Lorenzo Ruijter kiállításra kölcsönadta a kincset a múzeumnak, de hivatalosan továbbra is az ő tulajdonában marad.

Nyitókép: a Hoogwoud-i leletegyüttes. Fotó: Fleur Schinning / Archaeology West-Friesland

A rovat további cikkei