A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba 2007-ben kapcsolódtak be a művelődési házak, melyek már 2012-ben Kultúrházak éjjel ? nappal címmel önállósult programsorozatként jelentek meg. Az esemény célja a művelődési házak és terek, valamint az azokban folyó közösségi művelődés népszerűsítése, illetve a közművelődési terek nyitottságának, az ott tevékenykedő intézmények és szervezetek sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepüknek és lehetőségeiknek bemutatása.

kultur3

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára többször is hangsúlyozta, hogy a művelődési házak milyen fontos szerepet töltenek be az emberek életében, hiszen évi 80 millió főt meghaladó látogatottságukkal a leggyakrabban felkeresett kulturális helyek Magyarországon.

Az rendezvénysorozat fővédnökségét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta el, a Magyar Népművelők Egyesülete együttműködő partnere pedig a Nemzeti Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesülete.

A szervezők arra szeretnék felhívni a települések lakóinak figyelmét, hogy a közösségi művelődés terei, a művelődési házak, közösségi házak, faluházak nem csak programot nyújthatnak, hanem a helyi közösségek építésének és fejlesztésének, az új kulturális értékek létrehozásának, a hagyományok megőrzésének színterei.

kultur1

A programsorozathoz kapcsolódva három pályázatot is meghirdettek. A ?Közművelődési szakmai innovációs pályázat? az intézmények számára jelenthet többletforrást a közösségi művelődéshez kapcsolódó, újszerű programjaik megvalósításában. ?Az én sztorim? pályázaton kifejezetten a közművelődésben dolgozók indulhatnak napi munkájuk kreatív bemutatásával. ?Az én kultúrházam? kiírás pedig azokat a látogatókat szólítja meg, akik saját kultúrházas élményeiket szeretnék megörökíteni.

Már hetekkel az indulás előtt rekordot döntött a rendezvénysorozathoz csatlakozó intézmények száma. A meghirdetett kulturális programok sokszínűsége is mutatja, hogy óriási érdeklődésre számíthat az idei program.