Értékes makettekkel, számos dokumentummal és fényképpel gyarapodott a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gyűjteménye Nagy Tamás Ybl Miklós-díjas építész hagyatékának megszerzésével, mely vásárlással és az örökösök nagyvonalú felajánlása révén kerülhetett közintézménybe.

Nagy Tamás az elmúlt évtizedek kiemelkedő jelentőségű építész-alkotója és oktatója, ezért a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) fontos kötelességének érezte, hogy munkásságának megőrzéséről gondoskodjon. Az örökösökkel való egyeztetést követően megvásárolta Nagy Tamás 27 darab makettből álló, saját munkásságát reprezentáló gyűjteményét, amelyben munkaközi alkotások mellett a 2002-es Velencei Építészeti Biennálén szereplő, valamint későbbi kiállításokra készült darabok is találhatóak.

Az örökösök felajánlásából ajándékként a múzeum gyűjteményébe került a Nagy Tamás teljes munkásságát reprezentáló terv-, dokumentum- és fotóanyag. A közel 100 doboznyi irat mellett ez több tucat tervtekercset, körülbelül 600 kötetes szakkönyvtárat, valamint az építész többezer saját fényképét is tartalmazza, és párját ritkítóan teljes képet ad egy kiemelkedő jelentőségű életműről.

„Idén először ünnepeljük a magyar építészet napját december 16-án, Kós Károly születésnapján – jelezte dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója. – Nagy örömünkre szolgál, hogy ennek apropóján hírt adhatunk erről a gyarapodásról, amely az elmúlt év legjelentősebbje.”

A MÉM MDK Múzeumi Osztálya megkezdte a beérkezett anyagok feldolgozását, amelyek mostantól hozzáférhetőek a kutatók számára is. Két mű az intézmény aktuális kiállításán is szerepel: a Pesti Vigadóban látható Sosemvolt Budapest – Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből című tárlaton Nagy Tamásnak a Magyar Rádió Ifjúsági Klubjához készített, 1976-os tervei, valamint a 2001 körül a Regnum Marianum templom emlékhelyéhez rajzolt vázlatai is láthatóak. A tárlat 2023. február 11-ig tart nyitva.

Kép forrása: Magyar Építészeti Központ és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ