A Filmión a magyar film napja alkalmából öt alkotás ingyen lesz megtekinthető, amelyek kiválasztására online közönségszavazást indított a Filmintézet.

1901. április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet A táncz címmel. A Filmintézet kezdeményezésére a televíziók, a streamingszolgáltatók és a mozik is csatlakoznak április utolsó hétvégéjén a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően magyar filmeket nézhetünk több napon át országszerte.

„A magyar film rólunk szól, kultúránk, mindennapjaink része, világsikerének titka ma is és 122 évvel ezelőtti indulásakor is a személyesség, alkotóink elképesztő tehetsége, közös történeteink és a finom humor. Ma már nemcsak a mozitermekben élhetjük át a mozgókép varázsát, a tévécsatornáknak és streamingfelületeknek köszönhetően kiváló filmekkel kapcsolódhatunk ki és töltődhetünk fel otthonunkban is a hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt. Nem kérdés, hogy a magyar film megérdemel egy jeles napot. A 2018-ban életre hívott magyar film napja programhoz – nagy örömünkre – évről évre egyre több szervező csatlakozik, idén ráadásul a közönséget már a filmválasztásba is bevonjuk, arra biztatjuk, hogy tegyék le voksukat kedvenc filmjeik mellett” – fogalmazott Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Ingyenesen nézhető filmekkel ünnepli a Filmio a magyar film napját, amelyhez előzetes közönségszavazást indítottak. Az április 16-ig tartó online szavazás során egy klasszikusra és egy közelmúltban megjelent magyar filmre lehet voksolni, a legtöbb szavazatot kapott filmek közül kettő az elmúlt évek mozisikereiből és három felújított magyar klasszikus ingyen nézhető lesz április 27-től 30-ig. A szavazók tíz darab féléves ingyenes előfizetést is nyerhetnek a Filmióra.

A közönség az elmúlt években bemutatott mozifilmek közül a világhírű mentőkutyának emléket állító Mancs, az Ambrus Attila történetét feldolgozó A viszkis, a Dr. Béres Józsefről készült életrajzi dráma, az A feltaláló, egy ízig-vérig romantikus musical, az Egy szerelem gasztronómiája, az 1900-as évek elején játszódó párkapcsolati komédia, a Kék róka, egy sötét hangulatú krimi-thriller, A tökéletes gyilkos, egy szívvel-lélekkel teli történelmi családfilm, az Anyám és más futóbolondok a családból, valamint a Nyitva című romantikus vígjátékra adhatják le voksukat.

A klasszikus filmek közül pedig az Ismeri a Szandi Mandit?, az Isten hozta, őrnagy úr, a Szívzűr, A csodacsatár, a Csendes otthon, az Esős vasárnap, Az oroszlán ugrani készül, a Keménykalap és krumpliorr, a Pendragon legenda, a Kopaszkutya, a Moszkva tér, a Redl ezredes, a Zuhanás közben, a Szürkület és a Werckmeister harmóniák versenyeznek a nézők szavazataiért.

Nyitókép: Moszkva tér