CimbaliBand
Cimbaliband
Fotó:Fonó

Az est fellépőit ezúttal ? rendhagyó módon ? a zeneház törzsközönsége szavazhatta meg az internetes felületek segítségével. Az első helyet a cimbalomcentrikus, fúziós zenét játszó Cimbaliband nyerte el a szavazáson, akiknek nagylemezeit is a Fonó adta ki. A banda nagy sikereket tudhat maga mögött, hiszen 2013-ban az MTVA-tól elnyerte a ?Petőfi Rádió 2013 év felfedezett zenekara? címet, miután elsöprő sikerrel képviselte Magyarországot az EUROSONIC Fesztiválon. Ungerground című zenei anyaguk érdekes kísérlet a különféle zenei műfajok átjárására.


A Fonó hagyományos szerdai táncházának egyik házigazda zenekara volt idén az Üsztürü, amely minden második héten hajnalig húzta a talpalávalót a HaTeha táncház résztvevőinek. A erdélyi vonós népzenét magas szinten játszó, Európa számos országában megfordult, nagy népszerűségnek örvendő  együttes természetesen nem maradhat ki az évadzáró programjából sem.

Szintén fontos szereplő a Fonó programjában a Berka együttes, akik kéthetente megtöltik a házat a Felvonó együttessel közösen muzsikált moldvai-vonós táncházukkal. A pedagógusokból alakult banda kétheti táncházait többszáz vendég látogatja alkalomról alkalomra, ahol a táncoktatás után hajnalig tart a mulatság.


Különleges vendég lesz a Fonóban a hagyományos roma hangszereken muzsikáló Romungro Gipsy Band, akiket idén a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál házi zenekarává választott.

A zenés és táncos programok mellett rendhagyó módon szimultán sakkversenyeket is játszanak:  a csatákat a Fonó sakk-kedvelő igazgatójával, Horváth Lászlóval lehet vívni; valamint a ház csocsóasztalán is bajnokságot rendeznek.

Az évadzáró után június 16-án még játszik a Fonóban a Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna duó, valamint a Varga Gábor Jazz Trió, ezután a zeneház a szeptemberi nyitásig nyári szünetet tart.