fbpx

Közzétették az idei Arany Glóbusz-jelöltek listáját

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HEPA) közzétette az idei Arany Glóbusz-jelöltek listáját. A díjakat 79. alkalommal fogják átadni 2022. január 9-én.

A legtöbb – hét – jelöléssel „holtversenyben” van egymással Kenneth Branagh Belfast és Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című filmje, és négy-négy jelölést kapott a Ne nézz fel! (Don’t Look Up), a Richard király (King Richard), a Licorice Pizza és a West Side Story. Három-három jelöléssel következik a sorban a Being the Ricardos,Dűne és a Encanto. A televíziós tartalmak között öt jelöléssel vezet az Utódlás (Succession).

A forgalmazók közül filmes téren a Netflix 17 jelöléssel vezeti a listát, a következő az MGM/United Artists kilenc és a Warner Bros. nyolc jelöléssel. A tévés tartalmak forgalmazói közül az HBO/HBO Max 15, a hulu és a Netflix tíz-tíz jelölést kapott.

A legjobb filmdráma címét idén a Belfast,Coda,Dűne,Richard király vagy A kutya karmai közt nyerheti el. A legjobb vígjáték/musical címéért pedig a Cyrano,Ne nézz fel!,Licorice Pizza,Tick, Tick… Boom! és a West Side Story van versenyben.

Az év legjobb egész estés animációs filmjeként az Encantót, a Flee-t, a Lucát, a My Sunny Maadot vagy a Raya és az utolsó sárkányt (Raya And The Last Dragon) díjazhatják, a külföldi filmek közül pedig a finn–orosz–német Hytti Nº6 (Compartment Nº6), a japán Drive My Car, az olasz Isten keze (È stata la mano di Dio/The Hand of God), a francia–iráni Egy hős (Ghahreman/A Hero) és a spanyol Madres paralelas (Parallel Mothers) az öt jelölt.

A jelöltek teljes listája elérhető a HFPA honlapján.

A nyitóképen jelenet Kenneth Branagh Belfast című filmjéből.

A rovat további cikkei