Megnyitás eredeti méretben
 
(MTI) A Sziget színházi és tánc-, dizájn-, klasszikus zenei, irodalmi, stand-up és cirkuszi programjait idén a Fidelio KultúrZóna Összművészeti Helyszín fogja össze, itt kapott helyet ezúttal a fesztivál Múzeumi Negyede is.
   
Ötkarikás magyarok címmel a magyar olimpiai múltat idézi fel informatív tablókkal és érdekességekkel a Magyar Nemzeti Múzeum sátra. A sporttal azonban nemcsak a szemlélődés szintjén találkozhatnak a látogatók: a sátorban egy igazi “hungaricum sportág”, a gombfoci, vagy hivatalos nevén a szektorlabda is kipróbálható. Mártonfi István, a Magyar Szektorlabda Szövetség képviselője elmondta, a stratégiai gondolkodást kiválóan fejlesztő sport szabályait leginkább a magyarok ismerik, de a külföldiek is szívesen kipróbálják a gombfocit.
    
Ikersátorral jelentkezik a Szigeten a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria: míg az alkotókedvűek az egyik oldalon Honoré Daumier kiállított karikatúrái nyomán láthatnak munkához, a szomszédban óriás kirakókockákból lehet összeállítani a magyar és az egyetemes festészet három-három remekművét, illetve művészeti társasjátékokkal is szórakozhatnak az érdeklődők.
 
Az Aquincumi Múzeum sátra az ókori olimpia jegyében hívja szellemi és testi erőpróbára a vállalkozó kedvűeket, a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum egy fényfestő csapat segítségével mutatja be gyűjteményét, míg a Kiscelli Múzeum éppen futó Street Fashion Budapest című kiállításához kapcsolódva érdekes kiegészítőkkel – gyöngyökkel, pántokkal, flitterekkel, anyagokkal – segít feldobni a betérők ruháit.
    
Comic jamekkel várja a látogatókat a kArton Galéria és Múzeum: a Magyar Képregény Szövetség (MKSZ) szervezésében neves képregényrajzolók segítenek a vendégeknek abban, hogy a kapott sablonokra megalkothassák saját képregényüket. Takács Elenonóra, az MKSZ elnökének elmondása szerint eddig több mint száz alkotás készült a sátorban, ahol szívesen beszkennelik és digitális formában elküldik a látogatók képregényeit.
    
Az Iparművészeti Múzeum (IMM) az art deco jegyében nyitott kreatív műhelyt: itt plexiékszereket készíthetnek, vagy szitanyomással az IMM gyűjteményéből vett mintákkal díszíthetik ruhadarabjaikat a szigetelők. 
    
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a Sziget mindennapjait 1993 óta dokumentáló Benkő Imre World Press Photo-díjas fotográfus fotóesszéjét vitte ki a fesztiválra.
    
A Kresz Géza Mentőmúzeum sátra előtt egy hetvenes évekbeli  UAZ mentőautóba is be lehet feküdni, aki azonban a “másik oldal” szerepébe élné bele magát szívesen, az mentőorvosok segítségével egy bábun a reanimációt is gyakorolhatja.
    
Mentőjármű helyett más eszközökkel visz vissza a múltba a hódmezővásárhelyi Emlékpont sátra, ahol mozgalmi lobogók, kisdobos őrszászlók alatt a hatvanas-hetvenes évekből származó társasjátékokkal szórakozhatnak a betérők. Aki többre vágyik, traktoroslánynak vagy úttörőnek is beöltözhet, és ha jól válaszol a kvízkérdésekre, retróédességeket kaphat.