A sokféleképpen értelmezhető tematika nagy szabadságot biztosít a csatlakozó intézményeknek és közösségeknek: magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt, illetve felfedezett szakrális hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel, vagy akár egy teljes lelőhellyel, településsel is. Külön hangsúlyt kaphatnak azok a helyek, amelyek köré egykor és most is közösségek szerveződtek, és amelyek különlegességükkel, „kisugárzásukkal” segíthették és segíthetik létrehozóik és fenntartóik kohézióját, akár megújulását is.

A régészet napjához csatlakozó intézmények az ajánlott témakörhöz kapcsolódóan és a járványügyi helyzethez alkalmazkodva tervezik rendezvényeiket. Ez magában foglalja, hogy ahol van rá biztonságos lehetőség, ott az egyes intézmények minél több élő, kültéri, esetleg beltéri programot is szerveznek. A „különleges helyek” témakör jó lehetőséget teremt régészeti tematikájú túrák és kirándulások szervezésre is. Ahol élő találkozásra nincs mód, ott a szakemberek a tavalyihoz hasonló online eseményekkel kapcsolódnak az idei programokhoz.

A régészet napjához tartozó internetes felületen (www.regeszetnapja.hu) az egyes programok elérhetőek és kereshetők, továbbá a Facebookon, Instagramon is lehet tájékozódni.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kínál többnapos elfoglaltságot gyerekeknek és a régészet iránt érdeklődő felnőtteknek egyaránt,

így a tudományos előadások és kerekasztal-beszélgetés mellett arra is lesz lehetőség, hogy rendhagyó eszközökkel testközelbe hozzuk a régmúlt állatait, de lesz vaskorba ültetett szerepjáték is, ahol a győztes az lesz, aki először megszerzi a törzse számára szükséges nyersanyagot. Az Aquincumi múzeum virtuális előadással várja az érdeklődőket, míg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeuma több kirándulást, lelőhelylátogatást is szervez a főváros középkori lelőhelyeire, a tárlatvezetésen pedig a lovasíjászat történetével ismerkedhetünk meg az őskortól a középkorig.

Bozsokon kiderül, hogy a Kalapos-kövek alkalmasak lehettek-e csillagászati megfigyelésekre a vaskorban. Esztergomban régészeti kalandjáték várja a legifjabbakat, Egerben kinyomozhatjuk, hogy hogyan kerülhetett vikingkard a Kárpát-medencébe, de drón- és hagyományőrző bemutatóknak is szemtanúi lehetünk. Nyíregyházán a népvándorlás korának bronzöntési fortélyaival ismerkedhetünk meg kísérleti régészeti bemutatón. Pécsen a mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményeit hallgathatjuk meg – személyesen a feltáróktól. Székesfehérváron, Tácon és Szolnokon a család minden egyes tagjának szóló egész napos szórakozást kínálnak előadásokkal, tárlatvezetésekkel, hagyományőrző bemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal és sok-sok játékkal.

Régészeti lelőhelylátogatással, túrával egybekötött előadásokkal csalogatják a régészet iránt érdeklődő közönséget Hatvanban, Keszthelyen, Miskolcon, Orosházán, Zalaegerszegen és Tatán is.

Ezeken kívül országszerte még számtalan izgalmas előadás és program várja a régészet iránt érdeklődőket. A teljes kínálat a www.regeszetnapja.hu oldalon érhető el.

A nyitókép 2018-ban készült a régészet napján Miskolcon. Forrás: a Régészet napja Facebook-oldala.