fbpx

Különleges koncert és vetítés Cziffra György emlékére Zalaegerszegen

Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulóján, március 31-én este a Cziffra Fesztivál keretében Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában megszólalnak azok a művek, amelyek Cziffra György 1983-as zalaegerszegi hangversenyén hangzottak el.

A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Hangverseny- és Kiállítóterem nyitóhangversenyén Schubert, Chopin, Liszt és Schumann-darabok csendülnek fel.

A hangverseny mellett Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja részleteket olvas fel Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből, valamint levetítik a nemrég bemutatott Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal című filmet is, amelynek rendezője és forgatókönyvírója Petrovics Eszter, producere Lajos Tamás.

Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással. A szervezők a közleményben hozzáteszik, ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, mint fogalmaznak, „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Az érdeklődők a további programokról a Cziffra György Fesztivál weboldalán, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Nyitókép: Cziffra György. Fotó: Kresz György

A rovat további cikkei