Joseph Haydn ezt a művét a délspanyol város, Cadiz felkérésére komponálta 1785-ben. A templom belső terét fekete kendőkkel fedték be, csak középen világított egy lámpa. Haydn: Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című műve a cadizi püspök prédikációjával hangzott el, amelyet a hét szóhoz adott elő a húsvéti liturgia részeként.

A fiatal karmester, Dubóczky Gergely ötlete és koncepciója alapján Joseph Haydn zeneműve hamarosan kétféle előadásban csendül fel Magyarországon: 2014. április 12-én 19.30-kor a Gödöllői Szentháromság-templomban, április 16-án 19 órától pedig a Budapest Music Centerben, amely különleges ősbemutató lesz. Dubóczky Gergely felkérésére ugyanis Esterházy Péter írt a prédikációk helyére mai szöveget a hét szóhoz. Ezt hallhatja a közönség a Budapest Sound Collectiv előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével. Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva adja elő.

Előtte, április 12-én, szombaton 19.30-tól Zenés áhítat lesz elmélkedéssel, a Gödöllői Szentháromság-templomban. Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című művét ott is a Budapest Sound Collective zenekar adja elő Dubóczky Gergely vezényletével, Szecsődi Péter plébános prédikációjával.

esterh

Joseph Haydn élete meghatározó részében az Esterházy család szolgálatában állt, évtizedeken át komponált és zenélt Kismartonban és Fertődön, a művészi alkotómunkája szorosan összefonódott az osztrák-magyar kultúrával. Az, hogy Haydn ciklusához most Esterházy Péter írt mai szöveget, a közös örökség továbbvitelének szép példája.

Az előadó zenekar, a Budapest Sound Collective 2013 ősze óta működik ezzel a névvel, az alapító karmester, Dubóczky Gergely művészeti vezetésével. A zenekarban kiemelkedő művészek dolgoznak rangos magyar szimfonikus zenekarokból, a tapasztalt és a fiatal művészek folyamatosan inspirálják egymást a közös munka során, hiszen itt nem a saját, állandó zenekarukkal dolgoznak, hanem olyanokkal, akikkel esetleg nem is volt még alkalmuk közös muzsikálásra. A BSC koncertmestere Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

Fotó: Raffay Zsófia