fbpx

Különleges zeneművek, jeles évfordulók a Szent István Filharmonikusoknál

Meghirdette 2022–23-as évadát a Szent István Filharmonikusok. A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zenekar a hazai komolyzenei élet egyik kiemelt együttese. Idén négy bérletprogrammal várják az érdeklődőket.

A Stephanus hangversenysorozat a zeneirodalom mesterművein, valamint izgalmas ritkaságain keresztül szólítja meg a közönséget. A koncerteket hazai és nemzetközileg is elismert karmesterek dirigálják: ebben az évadban Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál, Vashegyi György vezényel.

Október 2-án Mahler A panaszos dal című műve eredeti háromtételes változatának magyarországi bemutatóját is láthatják az érdeklődők.

Antal Mátyás elmondta, hogy évek óta foglalkoztatja a mű, amely Magyarországon először szólal meg teljes változatában. Ezt a verziót a 20 éves Mahler vetette papírra, később elhagyta az első tételt, és a másik kettőt átdolgozta, de így sem volt túl gyakran műsoron. Mivel az Universal Kiadó nemrég megjelentette az eredeti művet, lehetővé vált a bemutatása. A karmester szerint érdemes volt elővenni a darabot, mert az elhagyott első tétel hasonlóan bravúros hangszerelési erényeket mutat, mint a kései szimfonikus alkotások.

1958 óta a Zeneakadémián évente négy alkalommal ad koncertet a zenekar a Gaudeamus bérlet keretében. A sorozat – miként az elnevezése is utal rá – megszólítja a középiskolás korú diákokat. A sorozatot látogatják a klasszikus zenét kedvelők, de a cél az, hogy felkeltse a fiatalabb korosztály érdeklődését is a komolyzene iránt. Szerkesztésekor fontos szempont, hogy a hangversenyek témái érintsék a középiskolai tanulmányok anyagát, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom-, történelem- és művészettörténet-érettségi témaköreihez.

Gondolatébresztő, a fiatalokat magukkal ragadó darabokat mutatnak be – idén többek között Lajtha László 1950-ben írt miséjét, amelynek eredeti címe Mise a szorongattatás napjaiban. A zeneszerző személyes és igazságtalan mellőzöttsége és az országot is ért súlyos elnyomás ihlette a nagyszabású kompozíciót.  

Kortársunk, Dubrovai László a Petőfi-évforduló előtt dalciklussal tiszteleg. Kilenc verset zenésített meg, ezek közül négy ősbemutatóként hangzik el. Az estet Kacsóh Pongrác halálának 100. évfordulójára emlékezve (1923) a János vitéz egy részlete zárja.

Tavasszal, a bérlet utolsó alkalmán Mozart-estet vezényel a Szent István Filharmonikusok élén Vashegyi György, a szólista a ma már világhírű Baráth Emőke lesz, aki a Szent István Konzervatórium növendéke volt.

A Téli bérlet elnevezésű koncertszériát 2014-ben indították a Pesti Vigadóban, szintén négyalkalmas sorozatként.

A sorozat decemberben ünnepváró tartalommal várja előadásaira közönségét, majd tavaszig további hangversenyeket mutatnak be a Vigadóban.

A Szent István Filharmonikusok Felfedezőúton című, tizenegy éve futó, rendkívül sikeres sorozatának célja

szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, magas minőségben, térítésmentesen minden zuglói fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket (elsősorban a komolyzenét, emellett a táncot, a filmet, az irodalmat, a cirkuszművészetet, kivetített formában a képzőművészetet, az építészetet stb.). Megadni a lehetőséget a fiataloknak a művészetekkel való találkozásra. A legutóbbi alkalommal a magyar dráma napja kapcsán kortárs balettet, filmvetítést, kortárs operarészletet is felvonultató, 50 perces összművészeti előadást tekinthettek meg a XV. és XVI. kerületi iskolák diákjai.

A felnövekvő generációk 1997 óta látogathatják a Pastorale hangversenysorozatot.

A gyermekes családokat megszólító bérlet tavasszal négy hétvégén invitálja közös kulturális időtöltésre az érdeklődőket. A sorozatot a Pesti Vigadó dísztermében láthatja a közönség, az elmúlt öt évben a Magyar Televízió rögzítette és műsorra tűzte az előadásokat. A sorozat negyedik előadásán, júniusban a 150 éve született született Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát mutatják be Horváth Gábor vezényletével.

Nyitókép: Szent István Filharmonikusok. Fotó: Csillik Gábor

A rovat további cikkei