Mivel töltöd az idődet otthon?

Az utóbbi napok a következő hónapokra való felkészüléssel és a családunk életének újraszervezésével teltek. A kilenc hónapos kisfiunk szempontjait figyelembe véve úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy Budapestről vidékre költözünk az ő édesanyjához, és itt próbálunk alkalmazkodni a kialakulóban lévő országos helyzethez. A családi teendők mellett két forgatókönyvterven is dolgozom, egy minisorozaton és egy regényadaptáción, illetve szombatonként a Színház és Filmintézetben tanítok rendezőasszisztensi ismereteket, a jelenlegi körülmények között online módon.

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élményed?

A Fantasporto nemzetközi filmfesztivál, ami idén 40. alkalommal került megrendezésre Portóban. Ezen az alapvetően sötétebb tónusú műfaji filmekre fókuszáló fesztiválon a Valan Az angyalok völgye című filmünkkel vettünk részt. Elképesztő volt látni azt a szervezést és erőfeszítést, amit Mário Dorminsky és családja tesz szívvel-lélekkel annak érdekében, hogy a nemzetközi és a portugál filmeket népszerűsítse az ottani közönség számára. Az eleve családias hangulatú fesztiválon óriási érdeklődés és szeretet vette körbe a Valant. Öröm volt látni azt a hitet és lelkesedést a filmezés iránt, amit az ottani szervezők képviseltek, ezt az itthoni, vidéki mozikba szervezett közönségtalálkozókon is gyakran megtapasztaltuk. Fantasporto óta sorra mondják le vagy halasztják el a filmfesztiválokat és mindenfajta kulturális eseményt, úgyhogy a kultúrába vetett hitre biztosan szükség van, hogy kitartson a közeljövőben, és a leállás után az életnek ez a szegmense is új erőre kapjon majd.

Ajánlj pár művet, amit otthon is lehet élvezni!

Kortárs magyar irodalomból Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regényét ajánlanám magamnak is, mert régóta tervezem elolvasni. Most fejezem be Jón Kalman Stefánsson Menny és pokol trilógiáját, ami egy hihetetlenül erős izlandi elbeszélés, egyszerre rendkívül rideg és érzelmekkel teli. Egyszerű történet, mégis nagyon sok réteget lehet benne felfedezni és felfejteni. Ha még nem láttam volna, biztosan örülnék, ha valaki a Drót című sorozatot most ajánlaná, de még így is lehet, hogy újranézem. Illetve érdemes mostani dokumentumfilmeket nézni, mint amilyen például a román Colectiv vagy a magyar Granny Project.

A rendezővel ősszel beszélgettünk, az interjú itt olvasható.

Nyitókép: Bagota Béla a Valan forgatásán, fotó: Pfeffer Attila