„Bízom benne, hogy amikor ennek a nehéz időszaknak vége lesz, egy még összetartóbb, még inkább emberibb világban létezünk majd." Gereben Zita a vírushelyzetről.

A kialakult járványhelyzet miatt a Gereben Zita Quintet koncertjei is elmaradnak, az énekesnőnek a közönséggel való találkozás hiányzik leginkább.

Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet?

Próbálok pozitívan állni a jelenlegi helyzethez, de bevallom, nagyon kettős számomra. Minket a zenekarommal épp a koncertünk napján ért a vészhelyzet, másnaptól már nem is volt kérdés, hogy határozatlan időre minden zenei rendezvény, kulturális program elmarad. Idén 10 éves a banda, de így a jubileumi koncert is tolódik, mégis igyekszem megtalálni, megbecsülni a jót, és akár a legapróbbnak tűnő szépségeket, élményeket. A családommal töltött idő nagyon sokat segít, még ha távolról is, de tartjuk a kapcsolatot, segítjük egymást. Ez az idő most nálam a befelé figyelésről és egymás támogatásáról szól. Bízom benne, hogy amikor ennek a nehéz időszaknak vége lesz, egy még összetartóbb, még inkább emberibb világban létezünk majd.

Mivel foglalod el magad a négy fal között? 

Igyekszem minél hasznosabban tölteni az időt, ugyanúgy
rendszert vinni a mindennapokba.

Bár a soron következő koncertjeink elmaradnak, így nehéz tervezni, de az alkotói részt megpróbálom folyamatosan csinálni. A dalírás és a gyakorlás idetartozik. Új lemezre is készülünk, de most ez is egy újfajta kihívás lesz. A koncertek nagyon hiányoznak, a személyes találkozás a közönséggel, az együtt rezgés, de most kényszerpihenőn vagyunk. Viszont a tanítást folytatom, én is átálltam az online oktatásra. Jó érzés, hogy tudunk haladni, fejlődni tovább, a növendékeim nagyon hálásak érte. Olyan dolgokra több időm, energiám jut, ami a koncertszezon alatt nincs meg. Többet olvasok, főzök, a sportot is próbálom beiktatni otthoni edzéssel, illetve ha tehetem, természetben töltődöm, biciklizem, vagy épp futok. Mindeközben figyelem magam, a bennem és a környezetemben zajló változásokat.

Hálás vagyok a közönségemnek, a biztatásuk, visszajelzéseik sok erőt adnak, ez is megerősít, hogy aktív maradjak. Bízom benne, hogy minél hamarabb újra találkozhatunk majd az élő koncertjeinken.

Milyen filmet, könyvet, online megnézhető előadást
ajánlanál az elkövetkező időszakra?

Nagyon sok kedvenc könyvem van, színes a paletta, így nehéz kiemelni egyet. Most épp Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regényét olvasom újra.

Ajánlom A remény rabjai című filmet, ami szintén nagyon elgondolkodtató, de ezek mellett minden olyan könyvet, filmet, ami felemel, ami segít megélni ezt az időt. Februárban volt szerencsém megnézni a Pesti Színházban a Játszd újra, Sam-et, ami filmben is klasszikusnak számít, így az online színházi előadásokat is szívből ajánlom.

Kiemelt fotó: Merényi Dávid  

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.