„Mindenki legyen hálás azért, amije van". A táncművész Latin-Amerikából ad helyzetjelentést.

Roberto Galvan világhírű argentin koreográfus januárban járt hazánkban, a Szegedi Kortárs Balett számára állította újból színpadra Koncert tangóharmonikára és zenekarra című táncjátékát. Akkor még nem sejtette, hogy a szabadságát, ami éppen következett számára, a házába bezárva tölti. 

Mi a helyzet Veled, hogyan töltöd a napjaid?

Itt Buenos Airesben és az egész országban karantén alá vagyunk vonva. Csak az alapvető szükségleteink ellátásához nélkülözhetetlen boltok vannak nyitva: gyógyszertárak, szupermarketek és posták, ezeket leszámítva minden zárva tart, és otthon kell maradnunk. Latin-Amerika gazdasági és társadalmi valósága nagyon összetett, amit egy európainak talán nehéz lehet megérteni. A korlátozásoknak drasztikusnak kell lenniük, ugyanakkor figyelembe kell venni azt a szegénységet is, amivel napi szinten küzdünk.

Mire használod a bezártságot?

Hogy új ékszereket alkossak és fejlesszek, valamint festek, főzök, de fő tevékenységem a kutyámmal való játék. Azt tanácsolom, hogy maradjon mindenki otthon, legyen hálás azért, amije van és próbálja a maga szemszögéből értelmezni a kialakult globális helyzetet.

Mit ajánlasz nézni, olvasni, hallgatni?

Otthoni időtöltésre Ali Wang Always Be My Maybe című romantikus vígjátékát ajánlom, már online is megtekinthető, valamint Umberto Eco A szépség története című könyvét. Ami a muzsikát illeti, hallgasd meg Gustavo Cerati argentin énekest és zeneszerzőt, őt nagyon szeretem.

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.