fbpx

Kultúra a fotelből - Egressy Zoltán ajánlja

Ki hogy vészeli át a kényszerpihenőt? Ezúttal Egressy Zoltán író, rendező válaszolt.

Mivel foglalja le magát ebben a helyzetben?

Eszem, iszom, és igyekszem elkerülni, hogy kényszeressé váljon az internetes hírek nézegetése. Ez egyelőre nem nagyon sikerül, pedig az időtartamát előbb-utóbb csökkentenem kellene, mielőtt az információk pánikreakciókat kezdenének kiváltani. Ha lenne szobabiciklim, rendszeres házi sportolásba kezdhetnék, eszköz hiányában marad valamiféle napi alapmozgás. Jobb-rosszabb sorozatokat nézek, és van most idő olvasásra is. Mondhatnám, hogy végre, hiszen így valamelyest csökkenteni tudom a lemaradásomat. Akár írni is lehetne, amennyiben volna indíttatásom.

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élménye?

Márciusban néztem volna meg a Bánk bánt és a Tartuffe-öt a Katona József Színházban, itt vannak a jegyek az asztalon, sajnos az előadások az ismert ok miatt elmaradtak. Ahogy a két legutóbbi bemutatóm előadásai is, az egyikből egy, a másikból öt volt megtartva, megválaszolhatatlan kérdés, hogy a továbbiakra mikor kerül sor. Viszont ha már a Katonát említettem: az egyik legutóbbi kulturális élményem az Illaberek internetes megtekintése volt néhány napja. Annak idején láttam élőben is. Egyébként nem nagyon szeretek színházat tévében vagy számítógépen nézni, de egyelőre nincs más megoldás.

Ajánljon 3 művet, amit otthon is lehet élvezni.

Legyen zene, irodalom és film: Elgar felemelő Enigma-variációi, Szép Ernő Ádámcsutkája (amit a legmegindítóbb magyar regénynek tartok), és Scorsese filmje, Az ír.   Amennyiben ez a csomag nem vonzó valakinek, aki esetleg futballkedvelő, ő nézzen újra emlékezetes pillanatokat. Például egy Ronaldinho-összeállítást. Vagy hallgassa meg a Liverpool himnuszát, a You”ll never walk alone-t a nézők előadásában, az is felemelő, ráadásul az izoláltságban erőt adhat. Általában is azt javaslom, hogy valami pozitívumot töltsön magába mindenki. Mondjuk én jelenleg a Várnát hallgatom az Európa Kiadótól, de majd talán keresek vidámabbat is. Bónuszként, szerénytelenül javasolnám a Százezer eperfa című regényemet annak, aki nem akar teljesen kiszakadni a valóságból. Vírus konkrétan nincs benne, de katasztrófahelyzet és annak elképzelt magyarországi következményei igen. Nem örülök neki, hogy aktuálissá vált, ahogy a Várna érvényességének se, pedig ez van most: kihalt repterek, néptelen közterek.

A rovat további cikkei