fbpx

Kultúra a fotelből – Jankovics Marcell ajánlja

Vannak tenni- és féltenivalói a jelenlegi helyzetben Jankovics Marcellnek, aki munka mellett komolyzenét hallgat, pihenésképp természetfilmet néz, altatónak pedig snookert.

Miként vélekedik a mostani helyzetről?

Figyelmeztetés a kavargó globális világnak. A pozitívumai: szabadulás kötelező programoktól, kevés ember, nyugalom az utcákon, tisztább levegő, kevés zaj. Mutatkozik az összefogás az egész világon. Örömteli, hogy Magyarország a sereghajtók között van a fertőzöttek számának szempontjából. Maradjon is ott. Borzalmas viszont, ami nyugaton, főleg Olaszországban történik. Ami engem illet, nem szeretném megkapni. Vannak tenni- és féltenivalóim, amennyire képes vagyok, vigyázok. Sajnos eltolódnak számomra fontos események: a Trianon-kiállításom a Vigadóban, a Könyvhét a megjelenést remélő könyveimmel. 

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élménye?

Nem tudok semmit sem kiemelni. Már a korlátozások előtt sem mentünk koncertre, színházba. Moziban évtizede nem voltam. Ha olvasok, vagy a munkámhoz szakirodalmat, vagy kérésre teszem, a véleményemet várják.  A tévében a munkához háttérként zenét hallgatok a Mezzón, a kötelező hírek mellett természetfilmeket nézek, snookert altatónak. Sok időmet rabolja az emailforgalom. Teljesen bele vagyok veszve a két fő munkámba, a Toldi-sorozatba és a Biblia jelképeiről szóló könyvbe. Annyit elárulhatok, hogy a zenei flashmob divatja magával ragadott, már nyilvános formájában is csordultig töltötte sokszor a szívemet. Ami pedig most kezd keringeni az interneten, a karanténos flashmobok sora, főleg Olaszországból, könnyekig meghat.

Ajánljon három művet, amit otthon is lehet élvezni.

Nem mondok konkrét címeket. Azt tapasztalom ismeretségi körben, hogy mindenki internetről továbbít ilyen-olyan képeket: ásatag vicceket, politikus témákat, giccses képsorozatokat néz és oszt meg velem is. A jobbaknak eszébe jut az a könyv, amit már régen el akartak olvasni. Erről öregemberként, akinek  inkább múltirányú az érdeklődése e téren, az jutott az eszembe, hogy keresse meg mindenki a kedvenc filmjét a Youtube-on (amerikai filmek közül azokat kedveltem, amelyekben a már idősebb Jack Nicholson játszott), a kedvenc sorozatát az Indavideón (nekem A vikingek volt),  ha szereti a természetet, a koronavírusra tekintettel most ingyen megtekinthetők díjnyertes magyar természetfilmek. Nézze, hallgassa a Mezzót, ha módjában áll, ha kedves zeneműve, és nincs CD lejátszója, üsse be a mű címét a Google-ba. Ha pedig szép képek között akar barangolni, akkor tessék:  http://www.googleartproject.com/collection

Nyitókép: Jankovics Marcell, fotó: Szecsődi Balázs

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.

A rovat további cikkei