Murakami Haruki, gitáros videók és stand up – íme Mihalik Ábel zenész túlélési tippjei.

Kispál és a Borz, Kiscsillag, Mr Moodburn, Drastik Putto, Barabás Lőrinc Quartet, Jónás Vera Experiment, Szeder, Fenyves trió, Nomád – ha ezek közül bármelyiket is hallgatod, jól ismered már Mihalik Ábel dobolását és énekhangját, amit leginkább friss, saját projektjében, az Abel Labelben kamatoztat. Őt is megkérdeztük, mit csinál az önkéntes karantén idején.

Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet?

Nem annyira nehezen, mint gondoltam, mert amúgy sem vagyok ez a nagyon „most azonnal menjünk valahová” arc. Persze van bennem egy dac, amiért most nem lehet kimenni, ezért juszt is „hogy képzelik ezt az egészet mégis?!”

Hál'istennek nem minden anyagi forrásom szűnt meg, mert van pár tanítványom és producerkedem is szépen csendben, amit majd egyre inkább szeretnék előtérbe helyezni.

Szóval nagyjából jól viselem. Elkezdtem gyakorolni gitáron és billentyűn. Nemrég hozzám került egy nagyon szép hangú gitárkombó, most gyönyörködöm benne, skálázom és dalokat írok. Persze utóbbit most csak lazán, mert az idei lemezem még meg se jelent, de már a jövő évi felével is kész vagyok (legalábbis a dalszerzés részével).

Mivel foglalod le magad a négy fal között?

Sokat olvasok, és találtam egy nagyon jó hangszer-történelmi csatornát a YouTube-on, a Five Watt World-öt. Naponta vagy két gitár történetét végigkövetem ott. Néha átmegyek dobokat felvenni vagy csak gyakorolni, netán tanítani a termünkbe, ami elég közel van az albérletemhez, szóval nem túl nagy kockázat a bejárás. Az utat néha kocsival teszem meg, néha biciklivel, de el kell vinnem utóbbit szervizbe, mert eléggé rosszul bírta a telet a lépcsőházban kikötve. Bár most a hóban nem szándékozom tekerni.

És képzeld, lecsavaroztam a japán Stratocasterem nyakát, és kiderült, hogy pont 1987 karácsonyakor, 26-án csinálták a gitárt, a születésem évében. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy még odáig is merészkedtem, hogy beállítsam a gitárom nyakát. Izgalmas dolgokat tapasztalhatsz meg, ha arra vagy kényszerítve, hogy otthon maradj.

Milyen filmet, könyvet, online megnézhető előadást ajánlanál az elkövetkező időszakra? 

A Honey Boy című Shia Labeuf-filmet néztük meg, az elég jó. Újranéztük a Chernobylt is, bár attól sokkal jobb kedvünk nem lett, továbbá ezt a Five Watt Worldöt nézem egy ideje, de ez inkább csak azoknak érdekes, akiket érdekelnek a gitárok.

Murakami Harukitól olvasom most a Kafka a tengerpartont. Jó hosszú, nem mondom, viszont érdemes olvasnivaló. Már csak 80 oldal van hátra belőle. Aztán valószínűleg Bartis Attilától A séta következik, majd lehet, hogy megpróbálkozom egy Háy-regénnyel.

És nézzetek sok jó koncertet! John Mayer, Punch Brothers, Yes, Vulfpeck, Transatlantic, bármi. Emellett kötelező a stand-up: Louis CK, Bill Burr, Dylan Moran stb... Jobb kedvetek lesz, ígérem!

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.