„Egy ilyen szintű változás sajnos már igencsak ráfért a Földre, mert elég rossz irányba tartottak a globális tendenciák." Villáminterjú a Szeder zenekar énekesnőjével.

Szeder egy korábbi interjúnkban azt mondta, új dalaival mély témákat dolgoz fel, de nemcsak a problémát akarja megmutatni, mindig kínál megoldást, kiutat is. Így van ez a jelenlegi helyzetben is: a nehéz időszakot nem kesergéssel, hanem befelé figyeléssel, munkával tölti el.

Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet?

Azt gondolom, hogy elég könnyedén. Eddig is befelé figyelő életet éltem, tehát nem a külvilágban kerestem a kapaszkodólat, hanem belül. Egy ilyen szintű változás sajnos már igencsak ráfért a Földre, mert elég rossz irányba tartottak a globális tendenciák. Nagyon remélem, hogy ha ennek az időszaknak vége, egy emberibb, összetartóbb, a Földet is tápláló világra ébredünk majd. De én már most látom ezeket a pozitív változásokat, aminek nagyon örülök.

Mivel foglalod el magad a négy fal között?

Sokat meditálok, főzök, sütök, takarítok, mandalát színezek. Valahogy most ezek azok a tevékenységek, amik segítenek a jelenben maradni 100%-osan, kikapcsolt aggyal csak figyelni magam és a bennem zajló változásokat. A mindennapi jógázást is újrakezdtem, meg a zongora gyakorlást, új dalokkal is foglalkozom. Tavaszi nagytakarítást és szelektálást is tervezek, tehát még egy csomó dolog vár rám.

Milyen filmet, könyvet, online megnézhető előadást ajánlanál az elkövetkező időszakra?  

Olyan időtöltést ajánlanék mindenkinek, ami segít megélni ezt az időszakot egy önmagunkba mélyedésként, szembenézni szívünk igaz vágyaival, és hogy hol tartunk az életben ehhez képest. Brené Brown előadásait és írásait ajánlanám, aki szociológusként már évek óta beszél a modernkori társadalmi problémák megoldásáról, hogy hogyan lehet a sebezhetőség felvállalásával közelebb kerülni egymáshoz, közösségben gondolkodni és élni. Hinni valami nagyobb létezésében, mint mi, hogy hogyan tudunk újra egységbe kerülni egymással, és a minket körülvevő világgal. 

Fotó: Tábi Kata