DSC_9636_Copy

?Fiatal ünnep a magyar kultúra napja, hiszen csak 1989 óta ünnepeljük Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapját? ? emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a Himnusz éneklésével, olvasásával, szavalásával hitet teszünk a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságának lelki, szellemi és kulturális összetartozása, a magyar kultúra oszthatatlansága mellett.

A kultúra örökségünk, a jövő záloga, így fontos lenne, hogy a kultúra fogalma visszatérjen a reformkori értelmezéséhez, a mindennapi műveltség megtartásához.

DSC_9571_Copy

?A kultúra felemel, ám a kultúrához való hozzáférés nem születési jog. Nekünk, állami szereplőknek az a dolgunk, hogy lehetőséget biztosítsunk mindenki számára? ? emelte ki. A kultúra szerepvállalása is ez: legyen katalizátor, indítson be pozitív változásokat, emelje fel az alacsonyabb társadalmi osztályokba tartozókat ? fűzte hozzá, majd Szent Ágoston szavait idézte: ?Tartsd meg a rendet, és a rend megtart téged, tartsd meg a kultúrádat és az megtart téged.?

A kultúra szövetségi rendszer is ? jegyezte meg ?, nemzeti kultúra nélkül ugyanis nincs európai kultúra.

 

DSC_9677_Copy

A beszédet követően Hoppál Péter és Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár átadta a kultúra napi díjakat.

Balassa Péter-díjban részesült dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense.

Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott dr. Márkus Miklósné Natter-Nád Klára pedagógus, karnagy, zenei szakíró, Tündik Tamás, a budapesti Domokos Pál Péter Általános Iskola általános iskolai tanára, a Hévízgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa Egyesület és a Sióagárdi Fecske Bábcsoport.

Szinnyei József-díjjal jutalmazták Szilágyiné dr. Bánfi Szilviát, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatóját.

Közművelődési Minőség-díjat kapott a tatabányai AGORA Nonprofit Kft. ? A Vértes Agorája.

Minősített Közművelődési Intézmény címben részesült a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum, Könyvtár, a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Ház, a pécsi Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ, Művelődési Ház, a fertőszentmiklósi Ifjúsági és Szabadidő Központ, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár ? Petőfi Művelődési Központ és a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központja.

Könyvtári Minőségi-díjjal tüntették ki az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat.

Minősített Könyvtár címmel jutalmazták a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontot, valamint a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárat.

 

(Fotók: Csákvári Zsigmond)