fbpx

Kultúrák hídja – USA és Magyarország párbeszéde a művészetben

Programsorozatot szervez az Országos Idegennyelvű Könyvtár az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat megerősítésére az irodalom, a zene és a képzőművészet eszközeivel. A rendezvények e kulturális tényezők egymásra gyakorolt hatását és jelenlétét mutatják be.

A projekt a budapesti Amerikai Nagykövetség támogatásával jön létre, a rendezvények mindegyike ingyenesen látogatható.

A programsorozat egyik állomása a tematikus városi séta, amit a Hosszúlépés. Járunk? városi sétákat szervező csapat valósít meg, minden szombaton október 31. és november 28. között, hat alkalommal.

A városi séták mellett az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében hat program lesz elérhető az érdeklődők számára, négy előadás, egy koncert és egy fotókiállítás. Így a programsorozat látogatói október közepétől november végéig hetente egy városi sétán és egy könyvtári programon vehetnek részt.

A rendezvények személyesen és online formában is megtekinthetőek, továbbá regisztrációhoz kötöttek.

Városi séták a Hosszúlépés csapatával

Budapesten hihetetlenül sok épület vagy terület található, ami Amerikához köti a várost. Ezek közül vannak ismertebbek és olyanok is, amelyekről csak nagyon kevesen tudnak. A séta során feltárul néhány ilyen szimbolikus „híd” a két ország között.

Sétaidőpontok:
október 31., szombat, 11:00
november 7., szombat, 11:00 és 14:30
november 14., szombat, 11:00
november 21., szombat, 11:00
november 28., szombat, 11:00

Regisztráció a Hosszúlépés. Járunk? honlapján érhető el október 29-től.

Az ördög és a gezerigók: Amerikai népmesék felnőtteknek

Időpont: október 20., kedd, 18:00

Léteznek-e amerikai népmesék? Milyen hagyományos történetekkel találkozhatunk az USA területén, és hol találjuk őket? Ebben a színes és izgalmas előadásban nemcsak amerikai népmeséket hallhat a közönség, hanem felfedezhet néhány ismerős párhuzamot is a tengerentúli és a magyar mesevilág között.

A program előadója Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó.  Kutatási területe a hagyományos mesemondás és a popkultúra (főleg a szerepjátékok) keresztmetszete. A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Olvasta már? Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén című művét mi is ajánlottuk, a könyv illusztrátorával készült interjúnk pedig itt található.

Louisiana Double koncert

Időpont: október 27., kedd 18:00

A duó az észak-amerikai zenei hagyományból merít, elsősorban a bluegrass és a blues, valamint a gospel mentén haladnak. Az együttest Pintér Zsolt és Apáti Ádám alapították. A zenék angol szövegeit pedig Lackfi János költő, dolgozza át magyarra.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Fotók az Amerikai Egyesült Államokból – kiállítás

Megnyitó: november 6., péntek, 18:00

Amerikában járt utazók fotói a sokszínűség jegyében. A fotók Amerikában járt turistáktól származnak, akik amatőr fotókat készítettek az utazásaik során meglátogatott látványosságokról.  A 27 darab fotó az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében tekinthető meg november 6. és december 31. között. A kiállítást megnyitja Dragon Zoltán.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Az első három programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon, az esemény leírásánál van lehetőség.

Ünnepek, hagyományok, szimbólumok az Amerikai Egyesült Államokban

Időpont: november 10., kedd, 18:00 (online)

Egy év ünnepeihez kapcsolódó hagyományok, történetek. A program előadója Csorba Eszter Zsuzsanna ELTE Amerikanisztika tanszék doktoranduszhallgatója, oktatója. Fő kutatási területe az amerikai kultúra. Az előadó online, Zoom alkalmazáson keresztül tartja meg a programot. A rendezvény az OIK Rendezvénytermében kivetítve is megtekinthető.

A programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon az esemény leírásánál van lehetőség október 26-tól.

Bartók amerikai évei

Időpont: november 16., hétfő, 18:00

Bartók Béla szorosan kötődött az Amerikai Egyesült Államokhoz, 1945-ben, New Yorkban bekövetkezett haláláig. Ebben az évben Bartók halálának 75. évfordulójáról emlékezünk meg Büky Virág előadásával, aki Bartók életműve mellett a zeneszerző Amerikai Egyesült Államokban töltött utolsó éveit mutatja be.

Bartók Béla
Fotó forrása: MTA

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

A programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon az esemény leírásánál van lehetőség november 2-től.

„Nyugat-keleti átjáró: magyar irodalom Amerikában – amerikai irodalom Magyarországon”

Időpont: november 25., szerda, 18:00 (online)

Az előadás többek között azt vizsgálja, hogy mi az, ami a magyar irodalomból eljutott Amerikába, azaz milyen gyorsan jut el a kortárs amerikai szerző a magyar olvasóhoz. Az előadó Kállay G. Katalin 20 éve tanít amerikai irodalmat magyar diákoknak és magyar irodalmat angol fordításban amerikaiaknak. Előadásában nemcsak tanítási tapasztalatairól fog beszélni, de a hallgatóságot bevonva néhány rövidebb szöveget is elhangzik majd. Az előadó online, Zoom alkalmazáson keresztül tartja meg a programot. A rendezvény az OIK Rendezvénytermében kivetítve is megtekinthető.

A programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon az esemény leírásánál van lehetőség november 13-tól.

További részletekért és a naprakész tájékoztatásért látogassanak el az Országos Idegennyelvű Könyvtár honlapjára.

A programváltozás jogát fenntartják!

X Támogatott tartalom.

Nyitókép forrása: a Hosszúlépés. Járunk? weboldala

A rovat további cikkei