fbpx

Kultúrát hirdető galambszobrok

Bárdi Dominik figyelemfelhívó galambszobraival találkozhatunk a fővárosban.

A Rekulturalizmus utolsó gerillaakciója megtekinthető a város különböző pontjain. Bárdi Dominik galambszobrai a magyarországi köztéri szobrok helyzetére reagálnak. Felhívják a figyelmet a már-már elfeledett, esetleg figyelmen kívül hagyott, de nagyon szép, korábban elismert köztéri szobrokra.

A galambok – melyek sorsa nyitva is van, hiszen nem tudják, meddig maradnak a kihelyezett területükön – segítenek az utca emberének, hogy megláthassa a közelükben elhelyezkedő, mostanában kihalófélben lévő, kiemelten jó köztéri szobrokat.

Bárdi Dominik galambjai a kultúra hírnökei,

akikkel váratlanul találkozunk a belvárosi forgatagban. Csöndesen harcolnak azért, hogy a mellettük elhelyezkedő szobrokat ne feledjük el. Felhívják a figyelmet a mai tendenciára, ahol a köztéri szobrászatot nem a művészi értékek dominálják.

„A minket körülvevő feszélyező szituációk nyomán ez az alkotás tolakodóbb mivoltú, mint ahogy azt átlagosan megszokhattuk. Amikor szobrot akarunk látni, múzeumba, galériába megyünk, de most ez egy egészen speciális helyzet, mivel gerilla mivoltával a legváratlanabb helyszíneken jöhet velünk szembe a galamb” – mondta Bárdi Dominik.

A Rekulturalizmus a Bánkitó fesztivál, az Auróra Közösségi ház és az AZVLM együttműködéséből, a VAHA Tandem Culture nemzetközi program részeként született, és egyre több civil kapcsolódik be a mozgalomba, mely a művészet eszközeivel kívánja hirdetni a független kultúránk fontosságát.

Fotók: Czeglédi Mátyás

A rovat további cikkei