tabacu
Marius Tabacu átveszi az elismerést Kósa András Lászlótól,
a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatójától

Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy fogalmazott, Kölcseynek soha meg nem fordult a fejében, hogy e nap őáltala ünnepnappá lényegült, mint 1989 előtt ahogy mi sem tudtuk, hogy szabadon fogjuk tudni énekelni valamikor a Himnuszt, amely önmagát felépítette, megszilárdította. ?A kulturális értékteremtés mindig nemzeti kultúrához és nyelvhez, a nyelv adta világszemlélethez kötött és ez igaz nemcsak az írott kultúrára, hanem a zenére és színházművészetre is. Nincs olyan, hogy ünnepi és hétköznapi kultúra, de ezen a napon az alkotót ünnepeljük, azt az értéket, ami által az ember nap mint nap gazdagabbá válik, ami beépül személyes kontinenseinkbe?

Az elmúlt években egy-egy író, képzőművész és előadóművész kapta meg a magyar kultúra napján a díjat, de úgy döntöttek, hogy 2019-től egy műfordítót is díjaznak. Méltatásában elhangzott: Marius Tabacu nem elégedett meg azzal, hogy lefordította Bánffy Miklós Erdély trilógiáját, alázat és töretlen hit hajtja, hogy Erdélyben meg kell ismerjük egymás kultúráját.

Hathazi_Andras
Hatházi András Kelemen Hunortól veszi át a díjat

Irodalom kategóriában a meséket és ifjúsági irodalmat publikáló Zágoni Balázs, képzőművészeti kategóriában Köteles Róbert Pál festőművész, előadóművészi kategóriában Hatházi András színművészvehette át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat, melyet az RMDSZ, valamint az általa létrehozott Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány ítél oda 2013 óta.

A díjátadót követő gálaműsoron a Sárik Péter Tió lépett fel Bartók Béla műveinek jazzfeldolgozásával.

Forrás és fotók: kronika.ro