tardy_anna_barcsay3_600x406.png
Tardy-Molnár Anna

Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a MANK célkitűzése, hogy mind több fiatal alkotónak teremtsen lehetőséget a bemutatkozásra. Felidézte, hogy Barcsay Jenő (1900-1988) a szentendrei festészeti hagyomány egyik legmeghatározóbb alakja volt, akit mesterének tekint és tekintett többek között Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás is. Barcsay örökösei, Kónya Ferenc és Kónya Márta példamutató gondossággal őrzik és ápolják a gazdag életművet, és emlékeztetik a jelen alkotóit arra a példaértékű oktatói munkásságra, melyet Barcsay az utókorra hagyományozott ? emelte ki.

1989 óta működik a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány, amelynek létrehozásban jelentős szerepet játszott a testvér, Erzsébet ? idézte föl Feledy Balázs művészeti író, hozzátéve, hogy az alapítvány munkássága azóta kiszélesedett. A kuratóriumnak ? amelynek művész tagjai jelenleg Aknay János, Bereznai Péter és Baksai József ? nagyon fontos a tehetségfelfedező funkciója is.

Az alapítvány által meghirdetett pályázatra 35 évesnél fiatalabb festők nyújthatják be pályázatukat, határon túlról is. A díjátadó ünnepséget hagyományosan Barcsay Jenő születésnapjához, január 14-hez közeli időpontban rendezik meg. A díjjal pénzjutalom, oklevél és emlékérem jár, a nyertesek kiállításon mutathatják be munkáikat.

Mivel a 2017. évi díjazottak ? Kósa Gergely, Kristófy Dániel és Máthé László ? bemutatkozása elmaradt, ezért a két esztendő díjazott művészei együtt állítanak ki idén.

A kiállítás kurátora Bereznai Péter festőművész. A tárlat január 20-ig látható.

Barcsay Jenőről szóló cikkünk itt olvasható.

További fotók a Galériában.

Forrás: MTI

Fotók: CSákvári Zsigmond/Kultúra.hu