kalmanyvonne_r1_600x463.png
Kálmán Yvonne Kálmán Imre szobránálFotó: Budapest Operettszínház

 

Könnyen beleegyezett abba, hogy messziről ideutazzon átvenni a díjat?

Bármivel keresnek meg Magyarországról, mindig igyekszem eleget tenni a kérésnek, ez most sem volt másképp, örömmel jöttem.

 

Tudja, miért Kálmán Imrére esett a kitüntetést odaítélő alapítvány választása?

Pontosan én sem tudom, nagyon meglepődtem, amikor értesülést szereztem róla. Ugyanakkor megtiszteltetésként ért, mert tudom, milyen jelentős személyiségek részesültek korábban Igaz Ember díjban.

 

Kálmán Imre 71 éves korában hunyt el, amikor Ön 16 éves volt. Az utolsó születésnapjára hogyan emlékszik vissza?

Már nagyon beteg volt, nehezen járt, de családi körben tölthette a születésnapját. Mindig nagyon boldog voltam, amikor édesapám társaságában lehettem, ez alól a születésnapja sem volt kivétel.


kalman_imre_a_felesegevel_es_a_gyermekevel.jpg
Kálmán Imre, felesége, Vera, és kislányuk, YvonneForrás: mult-kor.hu

 

Édesapjához kötődő élményei közül melyiket emelné ki, mint a Kálmán Imre személyiségét legjobban visszaadó jegyet?

Rengeteg vele kapcsolatos élményem van, nem vállalkoznék most arra, hogy egyet is kiemeljek. Emlékszem, az utolsó években nagyon melankolikus volt. Aligha lehetett boldog, rákényszerült arra, hogy elhagyja a hazáját, angolul nem beszélt, egy idegen ország szabályaihoz kellett alkalmazkodnia. Az emigráció időszakában Magyarországon nem mutattak be Kálmán-darabot. Édesapám csodálatos, rendkívüli ember volt, mindenki szerette, de nem emlékszem, hogy valaha igazán boldognak láttam volna.

 

Nyomon követi, édesapja melyik darabját tűzik műsorra?

Természetesen! Kiemelt feladatomnak és kötelességemnek tartom, hogy kövessem édesapám munkáinak az utóéletét. Utoljára Csehországban láttam az először 1954-ben bemutatott Arizona Ladyt. Ha csak tehetem, megnézem a műveit.

 

Legutóbb melyik rendezés fogta meg?

Nagyon tetszett és izgalmas volt a kanadai Pacific Opera Victoriában látott Marica grófnő.

 

A huszadik század nyomasztó történelmi öröksége és a jelen válságos helyzeteinek kereszttüzében nem tűnik szemfényvesztésnek az operett?

Nem gondolom, mert az operett pont a válságos pillanatokban ad egy kis fényt. De mindenki szabadon eldöntheti, szereti-e vagy sem ezt a műfajt, nekem eszem ágában sincs arra vetemedni, hogy bárki ízlését befolyásoljam.

 

Ha jól tudom, nem először jár Magyarországon. Mindig szívesen jön haza?

Minden esetben örülök, amikor Magyarországon lehetek. Budapest lenyűgöző város, méltó helye a Kálmán-operetteknek, és nem árulok el nagy titkot: a lelkem mélyén én is magyarnak érzem magam.

 

Ayhan Gökhan