A wikiben található tartalmak nemcsak szakembereknek, intézményeknek, szervezeteknek, közösségeknek, nyújtanak módszertani-szakmai segítséget, de kiválóan használhatóak a felsőoktatásban, továbbképzésben is.

A Cselekvő Közösségek Wikinek két fő célja van, egyrészt hogy a projekt eredményeit a nagyközönség számára is könnyen kezelhető, közérthető és bővíthető módon tegye elérhetővé, másrészt  azáltal, hogy lehetőséget adunk a közvetlen visszacsatolásra és önálló tartalmak létrehozására, valamint a meglévők szerkesztésére és kommentálására egy új felületen is képesek vagyunk bevonni a nagyközönséget a projekt módszertani fejlesztésébe.

A wiki akadálymentes, megfelel a nemzetközileg elfogadott akadálymentességi kritériumoknak, hiszen kiemelten fontos szándékunk és feladatunk volt, hogy a webes tartalmakat könnyen befogadhatóvá, értelmezhetővé tegyük a hátrányos helyzetű internethasználók számára is. A fejlesztésbe akadálymentességi szakértőt is bevontunk, aki fogyatékossággal élő személyeket is bekapcsolt a tesztelési folyamatba. Emellett az oldal reszponzív, így minden felbontáshoz a mobiltelefonok, tabletek kijelzőjéhez is  igazodik, és megtartja az akadálymentességét is. Tanúsítvánnyal rendelkezünk arról, hogy a weboldal megfelel az emelt szintű akadálymentesség követelményeinek, és külön gondot fordítunk arra, hogy ezt folyamatosan szinten tartsuk.

A Cselekvő Közösségek Wiki a projekt módszertani fejlesztéseinek eredményeképpen létrejött útmutatók bázisára épült, így hat kategóriát kínál fel a használók számára:

Kulturális közösségfejlesztés 

Tisztázza a folyamatot, bemutatja annak módszereit, eszközeit.

Intézmények társadalmiasítása 

Mit jelent a társadalmiasítás? Intézményünk tevékenységének mely elemét és miképpen szükséges, lehetséges és érdemes átalakítani annak érdekében, hogy az társadalmiasított formában működjön?

Közösségfejlesztés, mérés, értékelés

Lépések és módszerek a közösségfejlesztési folyamatban, illetve az intézmények működésében bekövetkezett változások követésére, mérésére.

Intézményi önkéntesség

Gyors válaszok az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdésekre.

Intézményi esélyegyenlőség

Elmélet és gyakorlat, tanácsok, praktikák.

Fogalomtár

A szócikkek segítséget nyújtanak a közösségfejlesztés értelmezéséhez szükséges fogalmak megértéséhez.

A weboldal tartalomfejlesztésében nem csupán munkatársaink vesznek részt, erre mindenki számára lehetőséget biztosítunk, amihez mindössze egy egyszerű regisztrációra van szükség. Így minden egyes, a projekt szakmai grémiuma által létrehozott szócikknek két változata található meg a wikiben:

  • Az egyik egy statikus, nem szerkeszthető változat, amely rögzíti a módszertani fejlesztés eredményeit (Szócikkek/Lektorált menüpont);
  • a másik egy olyan változat, amelyet bárki szabadon szerkeszthet (Szócikkek/Közösségi menüpont) külön szakmai lektorálás nélkül (ezeknél a szócikkeknél csak moderálást végzünk).

Elkészült az angol nyelvű változat is, amelyet folyamatosan bővítünk.

Azt reméljük, hogy a szakma képviselőivel, a könyvtári területen dolgozó szakmabeliekkel, az érdeklődőkkel, az oktatókkal, a diákokkal és a kutatókkal együttesen képesek leszünk egy dinamikusan fejlődő, színes, naprakész elektronikus adatbázist létrehozni, amely a helyszíne lehet minden olyan közösségekkel és fejlesztésükkel foglalkozó vitának és együtt gondolkodásnak, amely kapcsolódik a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt céljaihoz.

A cselekvő közösségek projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével valósul meg.