fbpx

Fejlesztették a világörökségi helyszíneket és a Középkori Egyetemet Pécsen

A látogatóközpontok esetében rendkívül nagy hangsúly jutott az interaktivitásnak. A Középkori Egyetem a tablókiállítás mellett időkerékkel, makettekkel, projektoros vetítővel, valamint két teljesen egyedi kialakítású fa multimédiás kioszkkal gazdagodott.

A Cella Septichora, valamint az Ókeresztény Mauzóleum fejlesztésénél új maketteket készítettek, bővítették a tárlók kapacitását, két interaktív táblát üzemeltek be. Emellett öt LED tévé, három multimédiás kioszk, két projektor segítségével tekinthetik meg az érdeklődők látványvideókon és -képeken, miként is néztek ki a sírkápolnák, sírkamrák az i. sz. 3-4. évszázadban.

ertekespecs1
MTI Fotó: Sóki Tamás

A beruházások ünnepélyes átadásakor Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a fejlesztések a 452 millió forintos, döntő részben európai uniós támogatásból finanszírozott Értékes Pécs Program keretében valósultak meg.

Felidézte, hogy ennek köszönhetően a most átadott technikai eszközök és kiállítási anyag beszerzése mellett készült el az elmúlt időszakban a kertvárosi református templom mennyezetének díszítése, orgonája, újult meg, és gazdagodott állandó kiállítással a pécsi zsinagóga, továbbá épült egy szerb ortodox kápolna, valamint harangtorony.

Kitért arra, hogy Pécs két évezrede olyan vallási központ, ahol a keresztény egyházak – legyen szó a katolikus, református, evangélikus, ortodox felekezetekről – folyamatosan együtt éltek a zsidó vagy akár az iszlám vallással.

„Kevés ilyen hely van világszerte, ezért is kiemelten egyedülálló a projekt, mely egy turisztikai élménylánccá fűzte össze a városban található vallási emlékeket” – jelentette ki az államtitkár.

ertekespecs2
MTI Fotó: Sóki Tamás

Hoppál Péter úgy vélekedett, hogy a pécsi fejlesztések a történelmi, kulturális és vallási értékek megőrzésével, valamint turisztikai céljaival mintaprojektként állíthatók más városok és közösségek elé.

Páva Zsolt, a város polgármestere arról beszélt, hogy Pécs mindig is büszke volt és mindig is büszke lehet rendkívül színes múltjára, a cél pedig az, hogy ezt a múltat és kulturális, vallási örökségét teljes egészében megismertesse a városlakókkal, valamint a turistákkal.

Kiemelte, figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy az egyszerű, a tárgyakat, helyszíneket önmagában bemutató kiállítások felett eljárt az idő, ezért mindig meg kell találni a legmodernebb eszközöket az értékek közvetítéséhez. Hozzátette: ehhez a célhoz kínált a projekt kiváló lehetőséget és megoldást.

MTI

A rovat további cikkei