fbpx

Közösségszervezés és építészet - képzési program indul

 

lendva_a_makovecz_imre_tervezte_muvelodesi_haz
A Makovecz Imre tervezte művelődési ház Lendván


 A képzés elsődlegesen építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de a szervezők ? a szabad helyek függvényében ? közösségi és civil szakértő szakos hallgatókat, a kulturális mediáció és humánökológia területén, illetve további rokonterületeken tanuló hallgatókat is várnak.

A Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. által indított programhoz már az első évben öt hazai felsőoktatási intézményi kar is csatlakozott: idén ősztől az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének, a Nyíregyházi Egyetem Társadalom- és Kultúratudományi Intézetének hallgatói, valamint a Pécsi Tudományegyetem két karának (a Bölcsészettudományi Kar és a szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar) és a Sárospatai Református Teológiai Akadémia diákjai jelentkezhetnek a három lépcsős, gyakorlatorientált képzésre.

big_384129_1290_7-Teatro-Oficina_3D-anfiteatro
Színház az utcán
Fotó forrása: espaciosescenicos.org

A program 2019 októberében egyhetes elméleti kurzussal indul közösségi művelődés, építészet, település- és területfejlesztés, valamint közösségfejlesztés és közösségi tervezés témában. A tudásbővítés, kompetenciafejlesztés folyamatát unikális kulturális programok színesítik, olyan előadók részvételével, mint például a Polyphony projekt mögött álló, szenvedélyes népzenegyűjtő Both Miklós vagy Ferenczi György magyar szájharmonika-művész.

Az elméleti megalapozást követően a hallgatók a két félév folyamán csapatokat alkotnak és közösen hoznak létre saját projekteket ? így lehetőségük nyílik nem csupán az építészeti tervezői munkára, de a közösségi tervezésre és kivitelezésre is.

nook
A japán Taitungban a Nook (Zug) nevű építményt bárki használhatja kulturális célra

A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározásra kerülnek a közösségi igények és szükségletek, többek között azok, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz.

A képzési program során megtervezett munkák 2020 nyarán realizálódnak a Közösség ? Tér ? Település saját, baranyai alkotótáborában, valamint a Hello Wood kreatív építész és designstúdió által indított, Építész Mustra néven futó összegyetemi építészfesztiválon, Tokaj-Hegyalján.

hangvilla002
A Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér Veszprémben

?Célunk, hogy a programnak köszönhetően a közösségszervező hallgatók ismerjék meg a tér (ideértve az épület és a városszerkezet) közösségre, közösségi kapcsolatokra és a kulturális folyamatokra való hatását, és tudják, hogy adott esetben azok miképpen alakíthatók ki, illetve át. Szeretnénk továbbá, hogy az építész hallgatók ismerjék meg a
kulturális-közösségi szemléletű (funkcionális) tervezés szempontjait, és tudják, hogy mikor, milyen célból és várható eredménnyel vonhatók be közösségi szakemberek a tervezési folyamatokba. Szakterületközi együttműködéseket, közös projekteket szeretnénk generálni, és reméljük, hogy a résztvevők közötti együttműködés a képzést követően is megmarad? ? mondta Beke Márton, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, a program megálmodója.

A Közösség ? Tér ? Település képzési program Makovecz Imre, Beke Pál és Varga A. Tamás, továbbá az egykori ?nyitott ház kollégium? munkásságán alapszik. A program célja a szakmai közösség eredményeinek továbbörökítése.

Jelentkezés a programba és további részletek a képzés weboldalán:

www.kozossegtertelepules.hu

A rovat további cikkei