fbpx

Magyar turkológia és Azerbajdzsán

Az eseményen magyar részről megjelent és felszólalt Hazai Cecília, a 2016. január 7-én elhunyt akadémikus lánya, Laszlóczki Imre nagykövet és Hóvári János volt nagykövet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója. Azeri részről mások mellett Isa Habibbeyli, az Akadémia elnökhelyettese és Vilayat Gulijev budapesti azeri nagykövet mondott beszédet.

hovarijanoshazaiceciliaazer1

Hazai György nemzetközi hírű turkológus, orientalista, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja 1930-ban született. ?A magyar keletkutatásnak és az egész magyar tudományosságnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző, régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Halálával óriási veszteség érte a magyar és az egyetemes turkológiát? ? írta búcsúztatójában Fodor Pál turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója.

 

Hazai György a török népek és a török nyelvek kutatója volt. Nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudományos életműve és tudományos közéleti tevékenysége révén ma ő a világ egyik legismertebb és legelismertebb magyar keletkutatója. Török?történelem szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, egyéves szófiai vendégtanárkodást követően négy évig az MTA Nyelvtudományi Intézetében dolgozott. Volt a berlini Humboldt Egyetem docense, majd professzora, 1984 és 1990 között pedig az Akadémiai Kiadó igazgatói posztját töltötte be. Hazai György ? sok más tudományos tevékenysége mellett ? 2000 és 2003 között a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetem alapító rektora.

hazaigyorgyazer

Kutatási területe a török népek és a török nyelvek története. Ezen belül különösen a balkáni török nyelvi viszonyok és kölcsönhatások kérdését vizsgálta. Tudományos munkásságának másik nagy területe a korai oszmán-török nyelvemlékek felkutatása, kiadása és nyelvészeti feldolgozása. A harmadik nagy terület a latin és a cirill betűs átírásos török nyelvemlékek feltárása és értelmezése, amellyel önálló kutatási irányt és külön iskolát teremtett. Az ő nevéhez fűződik (eredetileg német, újabban pedig török nyelven) a török nyelvtörténet és a nyelvtörténeti kutatások monografikus összefoglalása, amely minden török tanszéken kötelező olvasmány.

Munkásságát itthon és külföldön számos alkalommal ismerték el, többek között a Német Szövetségi Köztársaság a Nagy Érdemkeresztet, a Francia Köztársaság a Francia Érdemrend parancsnoki fokozatát, a Török Köztársaság pedig a legnagyobb polgári kitüntetésnek számító Érdemrendet ítélte oda a nemzetközi hírű professzornak.

Forrás: Kultúra.hu/MTA

Fotó: http://science.gov.az/gallery

A rovat további cikkei