fbpx

Makk Károly-emlékművet avattak Budapesten

szerelem2
Törőcsik Mari és Darvas Iván a Szerelem című filmben

Makk Károly Szerelem című filmjét 2016-ban beválasztották a cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójába, az idős rendezőt ekkor utoljára ünnepelhette a nemzetközi közönség.

?Az a különlegessége, hogy nagyon sok műfajban megmérette magát, mindegyik filmje kicsit más, ami csodálatos művészre vall” ? méltatta Makk Károlyt a Filmalap vezetője.

A rendező még 91 évesen is új filmtervvel pályázott a Filmalaphoz, és ekkor is rendkívül könnyű volt együttműködni vele, betegsége azonban már megakadályozta ennek a filmnek a leforgatásában. Makk Károly filmjeit ? csakúgy mint a többi alkotást ? nagy gonddal őrzik és gondozzák. A rendező alkotásainak felújítása a Filmarchívum 2019-es restaurálási tervének része, ezekkel a filmekkel tehát a magyar és a nemzetközi közönség rövidesen ismét teljes szépségükben találkozhat.

szerelem
Szerelem

Makk Károly emlékművét a rendező egykori házánál helyezték el, ahol ötven évig élt 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az oszlop annak az épületnek a kertjében örökíti meg Makk Károly munkásságát, ahol a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására készült.

A Jovánovics György tervezte egyszerű, fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopra Makk Károly minden filmjének címét kőbe van vésték az utókor számára.

A rovat további cikkei