moricz-szobor-tiszacsecse
Móricz Zsigmond szobra szülőfalujában, Tiszacsécsén
Fotó: magyartelepulesek.hu

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által a történelmi Szatmár megye területén több partnerszervezettel együtt meghirdetett eseménysorozat pénteken az író szülőfalujában, Tiszacsécsén, a Móricz Zsigmond-emlékház kertjében koszorúzással vette kezdetét.

A kétnapos rendezvénysorozat vendégei pénteken irodalmi tanácskozáson, majd a Móricz Zsigmond életéhez kötődő, környékbeli településeket érintő túrán vettek részt. Szombaton Szatmárnémetiben folytatódott az irodalmi tanácskozás, majd a Móricz-túra, amely a börvelyi Móricz Zsigmond-szobor megkoszorúzásával zárult.

A rendezvénysorozatra Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója adott alkalmat, de a település egy másik évfordulót is ünnepel, hiszen 90 éve választotta díszpolgárává Móriczot.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az identitás és az igazság fogalmait emelte ki Móricz Zsigmond életművéből. Móricz nagyon fontosnak tartotta az identitás megőrzését, nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolását; ezzel a lelkiséggel kívánta szolgálni a magyarságot és a jövőt.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy a 2020-as évet az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Ez elegáns megfogalmazása a magyarság összetartozásra irányuló törekvéseinek, hangsúlyozva ugyanakkor a szomszéd országokkal fenntartott, kiegyensúlyozott kapcsolatok megőrzését is ? jegyezte meg.

A miniszterelnöki megbízott elmondása szerint Móricz mint realista prózaíró az igazságot kereste munkáiban is. A 21. század elején az igazságkeresés mellett az igazság kimondása is fontossá vált: ezért kell megfogalmazni, hogy Európa csak úgy tudja megőrizni a jövőnek sajátos arculatát, ha a nemzetek Európáját építi és a keresztény gyökerek megőrzésével fogalmazza újra magát ? mondta el Szili Katalin.

Forrás: MTI