muzej_1

A tizenhetedik alkalommal megvalósuló eseményen több mint négyszáz helyszínen csaknem kétezer programot kínálnak. A rendezvény központi témája idén az utazás és a digitalizáció, szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, kiemelt helyszíne Szombathely.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az esemény hivatalos megnyitóján kiemelte, hogy az először 2003-ban megrendezett Múzeumok éjszakája mára Magyarország legtöbb embert megmozgató kulturális eseményévé nőtte ki magát. ?Négyszázezer ember indul el ezen az estén, hogy megtapasztalja, hogy a pókhálós múzeumok ideje lejárt? ? fogalmazott. Elmondta, hogy az elmúlt 17 év rendezvényeinek eredménye az, hogy nemcsak ezen az éjszakán, hanem az év többi részén is megváltozott a múzeumok működése, interaktív programokat szerveznek, múzeumpedagógiai órákat tartanak.

Fekete_Peter
Fekete Péter államtitkár

?A kezdeményezés legnagyobb érdeme, hogy minden múzeum kicsit más arcát mutatja, mint az év többi napján, és kiderül, hogy óriási az érdeklődés irántuk. Vannak olyan múzeumok az országban, amelyek a látogatóik többségét ezen az egy éjszakán fogadják? ? emelte ki Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Arra is emlékeztetett, hogy a Szépművészeti Múzeum négy éve vett részt utoljára a különleges eseményen, hiszen három és fél évig zárva volt az épület, az intézmény történetének legnagyobb felújítása zajlott. ?A Múzeumok éjszakáján gyakran mutatnak meg az intézmények olyan titkokat, amelyeket a közönség általában nem láthat? ? állapította meg. Mint mondta, a felújítás jelképe a Román Csarnok, amely 75 évig nem volt látható teljes pompájában. A Múzeumok éjszakáján várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a teremre, ahogy sok érdeklődőt várnak a Michelangelo-kiállításra és egyéb programjaikra is.

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a programsorozat idei szóvivője arról beszélt, hogy hatalmas változásokat, újításokat tapasztalt a múzeumokban.

Liu_Shaolin_Sandor
Liu Shaolin Sándor

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki. A múzeumok, kiállítóhelyek és levéltárak országszerte számos olyan különleges programot kínálnak, amelyek kizárólag a Múzeumok éjszakáján érhetőek el.

A budapesti programok egységes karszalaggal látogathatók, a hat év alattiak számára a belépés ingyenes. A karszalaggal este 6 óra és hajnali fél 3 között ingyenesen igénybe vehetők a múzeumi buszjáratok és a kismúzeumokat érintő, éjfélig közlekedő elektromos kisautó körjáratok. A Múzeumok éjszakájára vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.

muzej_2

Fekete Péter kérdésünkre elmondta: ?Én innen szülővárosomba, Szombathelyre megyek, ahol nyolc helyszínen nyolcvan programmal várják a látogatókat. A Zsinagógában ki lehet majd próbálni a fagottot vagy a tubát, az biztos, hogy utóbbi hangszert feltétlenül megfújom majd? ? jegyezte meg.

Liu Shaolin Sándor elmondta, hogy a Múzeumok éjszakája lényege, hogy minél több programot ismerjenek meg az emberek. ?Mindenkit bíztatni tudok, hogy alaposan nézzenek körül? ? mondta. ?Nagyon jó dolog hasznos, nemes célok mögé állni, a testvérem például egy gyermekotthont támogat és segít, ezért is vettem a fejembe, hogy támogatom ezt az eseményt, hogy rávegyem arra a fiatalokat, nézzenek fel a telefonjaikból, és látogassanak múzeumokat? ? emelte ki. Az olimpiai bajnok kitért rá, hogy ő a Törley Múzeumba is ellátogat ezen az éjszakán. Arra a kérdésre, hogyan fogadták a sporttársai, hogy önként jelentkezett arra, hogy a Múzeumok éjszakája arca legyen, megjegyezte, hogy szerencsére nem gúnyolták ki, de különösebben egyéb megjegyzés sem érkezett tőlük.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, médiapartnere az M5, szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Ayhan Gökhan