tiff_
A Kolozsváron rendezett nemzetközi filmfesztivál (TIFF)

A román kulturális minisztérium megbízásából készített felmérés azt vizsgálta, hogy a romániai nagyvárosokban ? Bukarest kivételével, amely kulturális kínálat szempontjából nem összehasonlítható a többivel ? milyen változások voltak észlelhetőek 2016-ban humán erőforrás, finanszírozás, infrastruktúra szempontjából ? írja a Maszol.ro.

A felmérés során 46 olyan várost vizsgáltak, amelyekben 50 ezernél több ember lakik. ?Kulturális életerő? szempontjából a következőképpen rangsorolták őket: az első helyen Kolozsvár áll, ezután jön Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Nagyszeben, Marosvásárhely, Craiova, Gyulafehérvár, Brassó, Temesvár, Slobozia. A 46 várost tartalmazó lista sereghajtói Vaslui, Roman, Bârlad, Medgyes és Oneşti.

Kulturális infrastruktúra szempontjából is Kolozsvár vezet, majd Târgu Jiu, Csíkszereda, Marosvásárhely és Botoşani következik.

A kulturális célokra fordított büdzsé szempontjából az első helyen Sepsiszentgyörgy áll, majd Craiova, Arad, Csíkszereda és Nagyszeben következik.

A kulturális területen dolgozó szakemberekből Kolozsváron van a legtöbb, majd Marosvásárhelyen, Târgu Jiuban, Csíkszeredában és Gyulafehérváron.

A kultúrafogyasztók szempontjából Nagyszeben vezet, és Botoşani, Marosvásárhely, Kolozsvár és Târgu Jiu van még benne az első ötben.

A kreatív ipar jelenléte Kolozsváron a leghangsúlyosabb, majd Nagybánya, Gyulafehérvár, Nagyvárad és Brassó következik.

Forrás: Maszol.ro