A könyvtárszakmai konferencia 2017 tavaszán indult Az én könyvtáram projekt keretén belül, melyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Könyvtári Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított el annak érdekében, hogy a továbbfejlesszék az országos könyvtári rendszert, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató szolgáltatások fejlesztésével növeljék az oktatás-nevelés hatékonyságát és eredményességét, valamint népszerűsítsék a könyvtárakat, a könyvtárhasználatot.

 

A konferencián tartott beszédében dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az öt éve indult országos fiókkönyvtár-felújítási program keretében a könyvtárak 75 százalékát felújították és közösségi térré alakították kormányzati vagy uniós forrásból, a kormány célja pedig az, hogy az év végére 100 százalékos legyen ez a felújítási arány. Ebben a folyamatban, valamint az értékes nemzeti kultúra közvetítésében fontos szerepet játszanak a könyvtárak dolgozói is ? hangsúlyozta. Elmondta, hogy Baranya 300 településéből 285-re ér el valamilyen módon (könyvtárak, fiókkönyvtárak, vagy könyvtárbuszok formájában) a könyvtári szakma.

 

A teljes magyar népesség kilenc százaléka könyvtárhasználó, ezért van még hova gyarapodni és haladni, ám a szakmai ambíciók azt mutatják, hogy jó irányba haladunk: az új eszközöket arra kell használni, hogy még nagyobb százalékban váljanak könyvtárlátogatóvá az emberek. Ebben segíthet az, ha már az iskolában hozzászoktatjuk a diákokat a könyvtárak használatához. Ha fiatalon megszeretik a könyveket és a könyvtárakat, akkor bízhatunk abban, hogy felnőtt korukban is könyvtárhasználók maradnak. Ez viszont nagy szakmai kihívás, hiszen fel kell venni a harcot az olyan lezüllesztő kulturális tartalmakkal szemben, amelyek a könyvtárak értékes minőségi kultúrájától térítik el a fiatalokat. A könyvtári dolgozók vívják ezt a harcot, a kormány pedig támogatja a küzdelmüket ? mondta az államtitkár.

 

Ezt követően dr. Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 15 milliárd forinttal támogatja azt a programot, melynek keretében az ország teljes levéltári és könyvtári, valamint muzeális anyagának felét digitalizálják, ami azt jelenti, hogy sokkal többen fogják tudni elérni az interneten keresztül a nemzeti tudást és értéket átadó dokumentumokat és könyveket.

 

Forrás: pecsma.hu

Fotó: pecsma.hu