A gyászbeszédet mondó Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is megemlítette, hogy elérkezett az idő, amikor Kallós Zoltán nélkül kell énekelni a bujdosódalt. A püspök úgy vélekedett: aki egyszer kapcsolatba került vele, aki egyszer betette a lábát a táncházba, az más emberré vált.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke búcsúbeszédében Kallós Zoltánt, az ?egyszemélyes intézményt? méltatta, akinek kolozsvári lakása a diktatúra idején is a szabadság szigete volt. A politikus úgy fogalmazott: ?az identitásformálás apostola? távozott az élők sorából. ?Akik egyszer találkoztak vele, akik hosszabb vagy rövidebb ideig a közelében lehettek, azoknak az identitása kitágult és megszilárdult, gazdagabbá vált, és másképpen értették azt, hogy kik ők. Tudták, hogy mivé akarnak válni, tudták, hogy milyen értékekre építhetnek? ? jelentette ki Kelemen Hunor.

Az erdélyi és a magyarországi néprajzkutató-műhelyek nevében szóló Pozsony Ferenc, az erdélyi Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke az elhunyt életútját felidézve hangsúlyozta: Kallós Zoltán integratív személyiség volt, aki sikeresen gyűjtötte össze, ?virtuális nemzeti közösségbe integrálta? a Kárpát-medence és a világ magyarságát.

Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója megemlítette: a népzenészek nemcsak hangszert, könyvet és tarisznyát kaptak tőle, hanem hivatást is. Úgy vélte, Kallós Zoltán nélkül a táncházmozgalom sem létezne, és a Hagyományok Háza sem jöhetett volna létre.

Az emlékező beszédek után moldvai csángó asszonyok énekeltek a néprajzkutató koporsója mellett, majd a rögtönzött zenekar játszott az alkalomhoz illő népzenét.


download_600x400.png
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felolvassaOrbán Viktor miniszterelnök részvétüzenetét

Orbán Viktor szerint Kallós Zoltán halálával egy nagy hazafival lettünk szegényebbek. A miniszterelnök részvétüzenetét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel a válaszúti gyászszertartáson. A kormányfő üzenetében a következő mondást is felidézte: nem az a magyar, akinek a nagyszülője az volt, hanem az, akinek az unokája is magyar lesz. Úgy vélte: ez a gondolat tette Kallós Zoltánt nemcsak a válaszúti iskolába járó gyerekek, hanem minden magyar ?tiszteletbeli nagyszülőjévé?. Orbán Viktor Kallós Zoltánnak azt a tanítását idézte, miszerint a magyarság megmaradásának titka anyanyelve ápolása mellett az énekelt és a táncolt kultúrájában rejlik. Hálásak vagyunk, hogy a magyar falvakat járva összegyűjtötte a népművészet rejtett kincseit, alapítványával és nyári táboraival pedig a gyermekeket segítette abban, hogy közös örökségünk értékei közt valódi otthonra találjanak. A miniszterelnök azt is kiemelte üzenetében: Kallós Zoltán távozásával ?szegényebbek lettünk egy nagy hazafival?. Együttérzése kifejezése mellett erőt kívánt a következő nehéz időszakhoz.

A temetésen részt vett dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója, valamint Mirtse Zsuzsa, a MANK Nonprofit Kft. művészeti tanácsadója, a Magyar Írószövetség Választmányának tagja.

Kallós Zoltánt a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Forrás: MTI

Fotó: Biró István/MTI