fbpx

Kurátor-művész „rapid randi”

Esterházy Art Dating címmel hirdet pályázatot az Együtt a Művészetért Egyesület az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal közösen a magyar kortárs művészek számára. Az idén tavasszal először megrendezendő művészeti rapid randin tíz kurátor találkozik húsz művésszel, hogy egymásra találjanak azok a párosok, akiknek ezt követően két hónap áll rendelkezésére a koncepciójuk megfogalmazására.

A koncepciók prezentálása után pedig kiderül, melyik páros nyeri el a lehetőséget a The Space Galériában a kiállítás megrendezésére az Alapítvány erre a célra felajánlott 1 millió forintos díjából. A pályázatot elbíráló kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője, Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője, Tűzkő Péter műkereskedő, igazságügyi szakértő, Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.

A szervezők 2023. február 17-ig várják a művészek pályázatait.

A pályázaton indulók közül a szervezők által felkért kuratórium húsz művészt választ ki, akik a rendhagyó, tízszer negyedóráig tartó rövid találkozók során prezentálják terveiket tíz, művészettörténetben és művészeti projektek megvalósításában jártas kurátornak. Akik megtalálják egymással a hangot – egy kurátor akár több művészbe is „belebolondulhat” –, párost vagy csapatokat alkotnak majd azért, hogy a rendelkezésükre álló két hónap alatt kidolgozzák a kiállításuk koncepcióját.

A kurátorok: Boros Lilla történész, muzeológus; Don Tamás kurátor (MODEM), Herpai András művészettörténész, szociológus; Muladi Brigitta művészettörténész; Sárai Vanda esztéta; Sipos Tünde művészettörténész; Szabó Noémi művészettörténész; Török Krisztián Gábor kurátor (MODEM); Üveges Krisztina művészettörténész; Vékony Délia művészettörténész.

A kuratórium tagjai a koncepciók májusi prezentálása után döntenek majd arról, hogy melyik páros nyerje el

a díjként felajánlott 1 millió forintot és a lehetőséget a kiállítás megvalósítására, amely az azt követő egy éven belül kerül megrendezésre a The Space Galériában.

Továbbá különdíjként, Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Contemporary alapítója felajánlásának köszönhetően, a pályázat különdíjas párosa a NaCo Galériában rendezhet egy kiállítást.

Fotók: Esterházy Art Dating, fotó: Egressy Orsolya

A rovat további cikkei