fbpx

Kurtág György Ferencváros díszpolgára lett

A fantasztikus tanár, zeneszerző és zongorista a hazai zenei életért tett zenei szervezői tevékenységéért és művészetéért kapta az elismerést.

A 94 éves mesternek a díjar Baranyi Krisztina polgármester és két alpolgármestere, Döme Zsuzsanna és Reiner Roland adta át kedden a Budapest Music Centerben.

Kurtág György és Ligeti György az utolsó modernista zeneszerző és zenész, aki az 1945 utáni években méltán bizonyította, hogy a magyar zene és zeneszerzés része az európai kultúrának.

Ferencváros díszpolgári díját minden évben a kerület napja alkalmából adja át a polgármester.

Baranyi Krisztina rövid beszédében elmondta: „Kurtág György a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja, ő kapcsol minket az európai zenei nyelvhez, és bebizonyította, hogy közünk van a nagy klasszikusokhoz, mint Schubert és Webern, rajta keresztül él tovább Bartók Béla. Miatta tartozunk az európai csúcszenéhez. Művészetét, tehetségét és műveinek magas színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. Ő tart minket bent az európai körforgásban. Kurtág a kortárs magyar zene Esterházy Pétere és egyben Jancsó Miklósa, a kamarazene Maradonája” – mondta Baranyi Krisztinát, aki hangsúlyozta: nem sok polgármestert érhet akkora megtiszteltetés, hogy olyan díszpolgárt köszönthet, mint Kurtág György.

Kurtág Györgyöt a díjátadó alkalmából rövid koncerttel köszöntötte Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója és a 23 éves Berecz Mihály zongoraművész, számos nemzetközi zongoraverseny díjazottja.

Nyitókép: Kurtág György, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A rovat további cikkei