A bécsi ensemble LUX vonósnégyes zárja az ÚjLélekZene sorozat idei évadát a Belvárosi Szent Anna templomban. Az osztrák együttes először lép fel Magyarországon.

61230997-b1ae-abc1-9e26-4a072bdff8b4_16.jpg
Ensemble LUX. Fotó: Andrej Grilc

Az ÚjLélekZene sorozat részeként megvalósuló  ingyenes koncerten az idén 150 éve született Arnold Schönberg és a századik életévéhez közeledő zeneszerző óriás, Kurtág György egy-egy műve áll a középpontban. A két kortárs zeneszerző remekművei mellett elhangzik két fiatal osztrák szerző, Thomas Wally és Olga Neuwirth egy-egy, Magyarországon először hallható műve is.

Hetedik éve töltik meg az ÚjLélekZene programjai Budapest kiváló akusztikájú templomtereit kortárs zenével, klasszikus zenével és improvizációval. A sorozat művészeti vezetője a kanadai-magyar karmester-zeneszerző Ajtony Csaba.

Az ensemble LUX egy bécsi székhelyű vonósnégyes, amely elsősorban a kortárs kamarazene előadását és népszerűsítését tűzte ki célul. A 2004-ben alakult együttes hamar az osztrák kortárs zene meghatározó szereplőjévé vált. A „rendkívüli virtuozitásáért” (Bregenz Fesztivál) és „őszinteségéért” (DrehpunktKultur Salzburg) dicsért előadásaikat „egyszerűen kiválónak” (Austrian Music Journal) nevezik. Rendszeresen koncerteznek Ausztriában, Európában és Észak-Amerikában.