„Különleges lesz idén a Kutatók éjszakája, ugyanis a tudomány ezúttal házhoz megy” – mondta Kardon Béla, a Regionális Tudásközpont tudományos igazgatója, a Kutatók éjszakája projektvezetője az esemény online sajtótájékoztatóján szerdán.

Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke az egyesület programjai közül kiemelte Ari Csilla neurobiológus angol nyelvű előadását, aki a NASA mélytengeri NEEMO küldetése során kilenc napot töltött a víz alatt. Emellett beszámoló hallható az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars missziójáról, Jedlovszky-Hajdú Angéla, a Semmelweis Egyetem, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet nanokémiai kutatócsoportjának vezetője pedig a munkájába nyújt betekintést.

Felde Imre, a házigazda Óbudai Egyetem rektorhelyettese elmondta: az eseményre az egyetem munkatársai által készített videók mellett élő közvetítéssel is készülnek. A fiataloknak forgatott több száz filmen az összes olyan technológiát, eszközt, szolgáltatást bemutatják, amelyet eredetileg a helyszínen láthattunk volna.

Az egyetem Youtube-csatornáján élőben követhető előadások péntek délután egykor kezdődnek. Az első előadáson az egyetemen fejlesztett, tömeglélegeztetésre alkalmas különleges eszközt mutatják be. Ezt követően az 5G-hálózatok innovatív alkalmazásairól és vélt hátrányairól lesz szó, majd a CERN-ből, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumából jelentkeznek be. Az előadások sorában az Óbudai Egyetem robotikai laborja is bemutatkozik.

A Kutatók éjszakája Európa-szerte ingyenes rendezvénysorozat, amelynek célja a tudományok és a kutatói pálya népszerűsítése. Magyarországon 2005-ben, az első Kutatók éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit és szervezett programokat, tavaly viszont már csaknem ötven magyarországi település kétszáznál több helyszínén kétezer program várta a sok tízezer érdeklődőt. 2019-ben Európa-szerte mintegy félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány és az innováció ünnepén.

Részletes program itt.