fbpx

Lampionos hajófelvonulástól a májusfaállításig – Tíz város különleges majálisa

Május 1. miatt meghosszabbodik a hétvége, érdemes lehet hosszabb utazást is betervezni. Mutatunk néhány úti célt, ahol nem csupán hétfőn, de már vasárnap, sőt akár szombaton is izgalmas, érdekes programok várnak.

Balatonfüred

Balatonfüreden kétnapos a majális. Az Arácsi Tájháznál májusfát állítanak, a Jókai Mór Emlékházban a Petőfi vendégségben Jókainál című programot rendezik meg, a Vaszary Alkotóműhelyben családi alkotófoglalkozás lesz, a Vaszary Kertben koncerteket szerveznek, a Vitorlázeumban pedig az interaktív vitorlástörténeti kiállítótér várja az érdeklődőket.

Budapest

A tánc április 29-i és a jazz április 30-i világnapja számos ingyenes eseményt kínál Madách téren, de az igazi majálisozás Budán már vasárnap elindul a Tavaszi Széll-lel. A gasztronómiai élményeket a Széll Kálmán tér környékén kiegészítik felvonulások, gyerekprogramok, zenekarok és Dj actek. 

Budapest 150. születésnapja alkalmából majálist tartanak a Városháza Parkban, ahol zene, tánc, családi- és gyerekprogramok, változatos gasztroélmények kapnak helyet szombattól három napon keresztül. A programok ingyenesek. (Részletek itt.)

A hagyományokhoz híven május 1-jén a társulat a közönséggel együtt ünnepli a Vígszínház születésnapját. (Részletek itt.)

A Magyar Vasúttörténeti Parkban április 30-án és május 1-jén a belépés és a fordítókorongozás ingyenes. 

Debrecen 

A Zsuzsi Erdei Vasút. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A debreceni állatkert megnyitása 65. évfordulója alkalmából közös múltidézésre és ünneplésre hív április 29. és május 1. között. Május első napján a város melletti Hármashegyaljai pihenőerdőbe is érdemes lesz kilátogatni. Nyitva lesz a Természettár, ahol bemutatják a régi magyar háziállatfajtákat, és természetesen jár – ezúttal ingyenesen – az idén 141. születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút, amely 1882. július 16-án kezdte meg működését a Gúthi erdőben kitermelt fa szállítására. 

Esztergom

Esztergomban április 29-30-án a járműveké a főszerep. Évtizedes múltra tekint vissza a hajós felvonulás, amely amellett, hogy az esztergomi hajósok szezonnyitó összejövetele, kalóz- és viking hajóktól a fantáziahajókig sokféle vízi járművet felvonultat. A vízi karneválhoz szárazföldi kiállítás is kapcsolódik, amelyek mintegy száz veterán teherautó, autó, motor- és kerékpár csodálható meg. 

Fertőszentmiklós

Légiparádéval, élményrepüléssel és számos földi attrakcióval repülőnapot tartanak vasárnap a fertőszentmiklósi repülőtéren. Látványos bemutatóval készül mások mellett Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, Vári Gyula egykori MiG-29 vadászpilóta és Imreh Lajos helikopterpilóta. Magasba száll még az L-29 Delfin sugárhajtású katonai kiképzőgép és Magyarország egyetlen hidroplán repülőgépe, a Cessna 206 Amphibian, a cseh The Flying Bulls Aerobatics Team négy, szoros alakzatban repülő géppel teljesít különféle manővereket. A szervezők mintegy hétszáz résztvevőnek biztosítanak élményrepülési lehetőséget a nap folyamán egy veterán Antonov An-2 típustól a Cessna 172 kisgépen át a Jetranger gázturbinás helikopterig. A légi bemutatók mellett az Aeropark Budapest több veteránjárművel, Malév-minikiállítással és szimulátorral készül.

Keszthely

Nem majális, de ünnep: április 27. és 30. között zajlanak Keszthelyen a Helikoni Ünnepségek.  A dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezett kulturális seregszemléje idén egy kicsit módosult. A találkozások ünnepén – ahogy ebben az évben hívják – egyszerre mutatkozhatnak be a 2022-es Helikon legkiemelkedőbb versenyprodukciói és legsikeresebb iskolái, a korábbi évtizedek tehetségkutatóin szereplő és azóta kiemelkedő eredményeket elért művészek és sztárfellépők, a zsűrikben helyet foglaló szakemberek, alkotók és a hozzájuk köthető művészeti csoportok, valamint a helyi alkotóközösségek, amatőr és profi művészeti együttesek.

Nyíregyháza

Majális a Sóstói Múzeumfaluban. MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyházán május 1-jén nyit a Sóstói Múzeumfalu. Az első program Hajdú Ágota népzenei koncertje lesz, ezt követően egész napos falusi majális várja az érdeklődőket. Állítanak májusfát, érkeznek néptáncegyüttesek és bábszínházak. A látogatók mézeskalácsot díszíthetnek, kipróbálhatják a hagyományos szövést, kóstolhatnak házi kenyeret. Forog majd a kosaras körhinta, a vállalkozó kedvűek próbára tehetik magukat az íjászatban, kóstolhatnak gyógyteát, részt vehetnek térképes felfedező játékban. 

Pécs

Tószínpadi koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal készülnek a majálisra a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ között elhelyezkedő pécsi Balokány ligetben. A gyerekek pónilovagláson vehetnek részt, gyöngyállatokat fűzhetnek, képeslaprajzoló workshopon vehetnek részt, megismerkedhetnek az agyagozással, levendulaszíveket varrhatnak, dombornyomott füzeteket készíthetnek, de lesz batikolás, arcfestés, henna, elektronikai bütykölde és állatsimogató is. Az esemény keretében PTE Művészeti Kar alkotói által létrehozott public art és képzőművészeti alkotásokból, installációkból nyílik kiállítás, míg a helyi termékek iránt érdeklődőket kézműves, iparművészeti vásár és termelői piac várja.

Szekszárd

Szekszárdon a városi retro majálison koncertektől kutyaszépségversenyig, oldime-rfelvonulástól bábelőadásig széles a műfaji kinálat. Lesznek vetélkedők és a könyvtártól a katasztrófavédelemig a város fontos intézményei, egyesületei is programokkal készülnek május 1-jén.

Szentendre

A szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesében régi majálisok városi és falusi hangulatát idézik meg: lesz vurstli, a mutatványosok mellett megjelenik Paprika Jancsi alakja, állítanak májusfát és különleges könyvbemutatóra is készülnek közönségtalálkozóval és nyomozással. (Részletek itt.)

Nyitókép forrása: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A rovat további cikkei