Ai Weiwei kortárs kínai képzőművész új projektjében 81 kérdést tesz fel a mesterséges intelligenciának.

A 81 napot felölelő projekt Ai Weiwei 2011-es kínai börtönbüntetésének időtartamát tükrözi. A filozófiai, politikai és tudományos területek széles spektrumát érintő kérdések – amelyek között humoros és abszurd felvetések is vannak – mindegyike az emberiség szerepéről elmélkedik egy folyamatosan fejlődő világban, a globális válságok és az egyre innovatívabb technológiák közepette.

Az alkotó megválaszolhatatlannak tűnő kérdéseit a CIRCA művészeti és kulturális platform naponta sugározza, megvilágítva velük a londoni Piccadilly Lights-ot, illetve más globális helyszíneket, köztük Szöult, Berlint és Milánót. Ai Weiwei kérdései helyi idő szerint minden este 20.24-kor jelennek meg a londoni utca kivetítőin.

A projekt a Kérdések az éghez című műből merít ihletet, amely egy 172, istenekhez intézett kérdésből álló gyűjtemény. A kötetben szereplő sorok szerzője Qu Yuan költő, aki 2300 évvel ezelőtt egy templom falára írta fel a kérdéseit. Ugyanakkor Ai Weiwei párhuzamot von 81 napos bebörtönzésével, ahol folyamatos kihallgatásoknak volt kitéve.

Forrás: műtárgy.com